Herrarna Schaefers känsla för smak

Mosel. 4,2 hektar på otroligt branta skiffersluttningar. Riesling, 100% Riesling, på varenda liten lott. Stockarna gamla och oympade och i källaren bara stora, gamla fat.  Och till det,  herrarnas Schaefers väl utvecklade känsla för smak. Från druva till butelj.

Vi lyssnar på Christoph Schaefer på lördagens vinmakarprovning i Lilla Paris. Det är han som idag representerar familjen bakom de ansedda vinerna med etiketten Willi Schaefer. En riktigt gammal producent. Inte många som kan stoltsera med anor ända tillbaka till 1121. Willi? Ja, det är Christophs pappa det.
Christoph Schaefer

Egendomen består av ett antal små lotter belägna i vingårdarna Graacher Himmelreich (2 ha) och Graacher Domprobst (2 ha). Och så var det de där 0,2 hektaren som gör att vi kan räkna rätt till totala 4,2; en liten lott i Wehlener Sonnenuhr. Den gemensamma nämnaren är jordmånen Devon skiffer. Och så var det alltså brant, upp till 70 grader. 70 grader, det låter som om det knappt går att stå upprätt där.

Intressant är också att den usla lilla vinlusen inte trivs här. Så vinstockarna frodas på egna, oympade rötter. Medelåldern är 50 år, de äldsta har ungefär 100 år på nacken.

De många lotterna, kombinerat med den tyska traditionen att vinifiera med olika restsötma, gör att man trots få hektar producerar ungefär 15 olika stilar varje år. Allt från helt torrt QbA till sött Beerenauslese.

Jordmånen ger enligt Christoph ger en utmärkt struktur, elegans och mineralitet till vinerna. Men det är ändå skillnader mellan de olika lotterna, beroende på olika struktur i jorden och olika solinstrålning. Målet är att vinet ska avspegla både lottens karaktär och årgångens förutsättningar. Generellt anses Himmelreich ge charmiga viner i en fruktigare stil som domineras av gul frukt. Domprobst däremot mer kraftfulla, jordiga mineralrika viner. Ja, vi får strax se vad vi själva tycker.

Så var det det här med känslan för smak. Herrarna Schaefers smakande börjar redan i vingården. Man väntar gärna länge med skörden och baserar beslutet om tidpunkt på druvornas smak, inte uppmätt sockerhalt. Varje lott plockas när smaken är den rätta. Skörden kan hålla på i upp till fyra veckor.

Väl framme i vinkällaren fortsätter besluten att tas baserat på smak. Krossa druvorna före pressning eller pressa hela klasar? Olika val, olika år. Smaken bestämmer.

Jäsning görs med druvornas naturliga jäst, sedan vila på den fina jästfällningen i sex månader. I källaren används endast klassiska fuder, 1000-liter stora gamla fat. Bara gamla fat. De ger inte ifrån sig någon smak, men Christoph menar att de låter vinets frukt och mineralitet komma fram på ett balanserat sätt. Så provar man igen, smaken avgör vilken vinstil lottens druvor ska frambringa detta år. En torr Kabinett eller halvtorr Spätlese? Smaken avgör.

”Vi jobbar inte efter någon strikt plan,” säger Christoph, ”Vi är flexibla. Det som är rätt ena året är fel nästa.” Valen beror på beror på årgångens förutsättningar. Och smaken.

Estate wine, det är den enklaste QbA-kvaliteten; torrt som Christoph rekommenderar till havets läckerheter. Feinherb är nästan torrt och passar till lättare fiskrätter. Spätlesen blir rikare, mer komplex och förslaget är asiatiskt kryddad mat till den. Därefter kommer vi upp till de sötare dessertvinerna; Auslese och Beerenauslese.

Dags att prova. Vi börjar med 2007:orna, gjorda av druvorna som fått mogna på stocken den längsta tiden någonsin, och fortsätter sedan med några yngre årgångar.

Graacher Himmelreich Riesling Spätlese 2007. Stor, utvecklad doft med mineral, petroleum och en fin rökighet. Sötfruktig med aprikos och honungstoner. Smaken är drygt medelfyllig, halvtorr med frisk syra, intar snabbt hela gommen och håller kvar den i ett långt fint grepp där petroleum och honung dominerar. Utmärkt, karaktärsfullt.

Willi Schaefer Wines

 Graacher Domprobst Riesling Spätlese 2007. Lite återhållen, utvecklad doft med lätta petroleumtoner och markerad mineralitet. Medelfyllig, halvtorr med frisk syra och fin lång eftersmak. Tydlig mineralitet som för tankarna till snäckskal, våta stenar och skiffer, samt fina petroleum- och honungstoner. Utmärkt, utsökt.

Graacher Domprobst Riesling Spätlese 2011. Ung, medelstor fruktig doft av omogna gröna päron, lätta sötafruktiga slöjor och mineralitet i vardande. I gommen medelfyllig, med frisk syra och knappt halvtorrt intryck, päronsoda och mineral. Bra eftersmak efter en lite tunnare mitt. Ungdomligt, lockande.

WilliSchaeferHimmelsreichSpätlese2012-34

Graacher Himmelreich Riesling Spätlese 2012. Ung, fruktdominerad Rieslingdoft med tyngdpunkt på citrus och mineral. Medelfyllig, halvtorr med frisk syra dold bakom honung och lätta mineraltoner. Bra eftersmak. Koncentrerat och komplext.

Domprobst Riesling Spätlese 2012. Ung doft, friskt fruktig med tonvikt på gråpäron. Medelfyllig, halvtorr med frisk syra. Fruktig med gula äpplen, honungstoner och våt sten. Lång eftersmak med insmickrande fruktsötma. Fin koncentration med tyngd i anslaget.

Sammanfattningsvis höga betyg. Petroleum, honung och fin mineralitet. Karaktär, koncentration, kvalitet.

Halvtorrt av kvalitet har en speciell reserverad liten plats i vinhjärtat, även om det oftast är torrt i glasen. Vi hör dock flera i församlingen som ställer samma fråga; ”Vad äter vi för mat till? Vad passar det halvtorra till? Mer än att sippa på i en solig berså förstås.” Kanske en kommande matlagningsutmaning att ta tag i?

Annonser

2 thoughts on “Herrarna Schaefers känsla för smak”

  1. Trevlig och läskande artikel! Det fascinerande med halvtorr riesling är väl att den passar utmärkt till det mesta. Kanske det är det bästa allroundvinet alla kategorier.

    Gilla

    1. Tack för fin feedback! Riesling har alltid varit en stor favorit, oavsett grad av restsötma. Tyvärr har det inte blivit halvtorrt så ofta. Får väl bli en ändring på det; dags att använda detta allroundvin mer! En enkel matkombination som man kan tipsa undrande om, är att prova vinet till den blandade ostbrickan. Slår mycket annat.

      Gilla

Kommentarer inaktiverade.