Potent à la Sabon – Clos du Mont-Olivet

Våra smaklökar åker bergochdalbana. Ömsom skriker de av ofattbar lycka när aromerna virvlar runt och det hissnar i maggropen. Ömsom går det lite tveksamt segt i uppförsbackarna. Däremellan ett stillsamt förnöjsamt gillande. Vi fortsätter förra lördagens vinmakarprovning i  Lilla Paris med att bege oss till påvarnas nya slott och trakterna däromkring. Plats på scen för David Sabon från Clos du Mont-Olivet.

David SabonEgendomen Clos du Mont-Olivet i Châteauneuf-du-Pape räknar 1932  som sitt födelseår. David tillhör den fjärde generationen, liksom vinmakaren och brodern Thierry Sabon.  På hemmaplan äger man 28 hektar, spridda på en rad olika lotter, och i Côtes-du-Rhône finns ytterligare 17 hektar i kommunen Bollène. Därtill några lotter med druvor för egendomens bordsvin.

Grenache är naturligtvis stjärnan på den Sabonska himlen. Vi befinner ju oss i druvans franska högborg.  ”A beautiful variety,” betonar David. Men påpekar samtidigt att det är en druva som inte alla älskar. Anledningen är att vinet lätt springer upp i alkoholhalt när druvans sockernivå når höga höjder i väntan på  smakämnenas optimala mognad.

Hos Clos du Mont-Olivet är det just druvornas fenoliska mognad som är viktigast och man väntar därmed att skörda tills den infunnit sig. Att skörda tidigare anser man inte vara något alternativ, visserligen skulle alkoholhalten bli lägre, men vinet så mycket fattigare på smakämnen.

I vinkällaren är utmaningen att bevara renheten i frukten och skapa välbalanserade viner. Något som man anser bäst görs med gamla ekfat, det enda som finns i källaren förutom betong och stål. Liksom hos föregående talare, Christoph Schaefer från Weingut Willi Schaefer, så är det flitiga avsmakningar i källaren som ligger bakom varje cuvée.

David Sabon förklarar Mont-Olivets husstil; komplexa, eleganta viner där målet är att balansera den friska syran med fruktens renhet och bra tanniner. Rätt nivå på extraktionen är ledstjärnan. Alkoholhalt anser han inte vara något problem när vinet är välbalanserat.

”Vi vill inte göra trendiga viner som behagar kritikerna,” säger David. ”Vi gör vin baserat på det naturen ger oss och som vi är stolta över.” Tydligen går stilen hem hos kritikerna också. Speciellt toppvinet La Cuvée du Papet brukar kamma hem höga betyg.

I Clos du Mont-Olivets vinportfölj finns flera cuvéer från Châteauneuf-du-Pape och Côtes-du-Rhône, inklusive en vit Châteauneuf-du-Pape och en rosé från Côtes-du-Rhône, samt ett enklare bordsvin. Vi provar fyra av vinerna, varav ett i två årgångar.

Clos du Mont-Olivet Wines

Montueil-La Levade Vielles Vignes 2011, Côtes-du-Rhône. 80% Grenache, 15% Carignan, 5% Syrah. Från 60 år gamla stockar i vingårdarna Monteuil respektive La Levade. Jäst på betongtank, därefter har den färdiga cuvéen mognat på stora ekfat och tankar. Ofiltrerat.

Tät röd färg med utvecklad doft av mörka bär, russintoner och peppar. Drygt medelfyllig, frisk syra med en medelstor dos tanniner. Kryddig smak dominerad av peppar, med inslag av mörka bär och lakrits. Frikostig eldighet i ganska lång eftersmak. Hmm, de 15 procenten slår rakt igenom och det hela blir lite väl eldig för vår smak. En start direkt in i bergochdalbanans uppförsbacke för våra smaklökar. Men efter uppför, blir det en härlig färd och dags för omtumlande glädjetjut:

Serre de Catin 2011, Côtes-du-Rhône. I den här buteljen  härskar Grenache i ensamt majestät. Vinet är jäst på betongtank, sedan lagrat på ståltank fram till sommaren efter skörd. Gjort i en modernare stil, avsett att drickas ungt. Druvorna kommer från en liten, sandig vingård med samma namn som vinet; inköpt 2002, knappt en hektar stor och planterad med drygt 40-åriga stockar. David förklarar att man köpte vingården för att använda druvorna till att blanda med andra till Côtes-du-Rhône. Men när första skörden, årgång 2003, låg färdig i tank var resultatet så bra att man beslöt buteljera det under egen etikett. Det tackar vi för.

Mycket tät röd färg. Utvecklad komplex, kryddig och örtig doft. Medelfyllig, välbalanserad med frisk syra och markerad strävhet. Komplex fruktig och kryddig smak där blåbär, björnbär, nejlika och lagerblad når hela vägen ut i den långa eftersmaken. Känslan sitter i ännu längre; uttrycksfullt, rent och klart. 15,95%!? Reflekterar inte över detta faktum. Bara betagna. En Grenache som pratar personligt rakt in i våra hjärtan. Klar köprekommendation!

Så förflyttar vi oss in i appellationen Châteauneuf-du-Pape. Clos du Mont-Olivet görs på 80% Grenache, 10% Syrah, 6% Mourvèdre och så en krydddning med totalt 4% av Cinsault, Counoise, Vaccarèse, Muscardin, Terret noir, Picpoul noir. Druvorna kommer från en rad olika lotter, väl spridda över appellationen, med en mångfald av olika jordmåner (allt är ju inte stora rullstenar, även om man kan få det intrycket när man matas med sådana foton från distriktet). Detta vin är jäst på betongtank och den färdiga cuvéen lagrad på stora fat. Vi provar två årgångar och smaklökarna nickar sitt förnöjsamma stilla gillande, med 2004:an som knapp favorit.

Clos du Mont-Olivet 2006, Châteauneuf-du-Pape.
Röd halvtät med brun ton. Utvecklad komplex doft med russin och en lätt rökighet. Drygt medelfyllig, balanserad frisk syra och tannin. Komplex, koncentrerad smak. Lite eldigt, med fruktighet från russin och katrinplommon. Fin pepprighet och goda fattoner. Utmärkt längd. Tilltalande, omslutande.

Clos du Mont-Olivet 2004, Châteauneuf-du-Pape.
Brunröd halvtät färg. Mogen doft; kryddor, läder,lite stallig, skogssvamp och torkad frukt. Medelfyllig, balanserad syra och tannin med ett uns sötma sprunget ur en komplex smakpalett med torkade frukttoner, peppar och läder. Lång eftersmak. Elegant och välstrukturerat med mognadens fina komplexa välbehag.

David påpekar att Châteauneuf-du-Pape-vinerna gärna bör få några år på nacken. ”Det är ungefär vid tio års ålder som komplexiteten har utvecklats. Vi kan jämföra med ett isberg, efter tio år börjar vi upptäcka det som finns under vattenytan. Frukten har avtagit, men komplexiteten i aromer och smaker vuxit. Vinet utvecklas i glaset och visar för varje gång vi återkommer till det nya aromer.”  Jovisst är det så.

La Cuvée du Papet Clos du Mont-Olivet 2006

Till sist prestigevinet, La Cuvée du Papet 2006, Châteauneuf-du-Pape.   Utvalda druvor från de bästa lägena. Här varierar druvblandningen beroende på årgång. I 2006:an hittar vi 80% Grenache, från mycket gamla stockar (en del över 100 år), kryddat med 10% Syrah och 10% Mourvèdre. Alla druvor har jäst tillsammans, varefter 50% lagrats på fat och 50% på tank.

Utvecklad stor koncentrerad bärig doft med svarta vinbär, cassis, russin och fat. Relativt fyllig med balanserad frisk syra och tannin samt koncentrerade komplexa smakintryck i välskräddad kostym. Eftersmaken mycket lång, komplex, kryddig med russin och fat. Oj, oj, oj. Det här tar oss med storm och våra smaklökar tjuter så förtjust igen. Ett komplett vin, verkligen numret större än de föregående och kvällens bästa, alla kategorier.

Grenache, grenache. Vi har provat druvan i lite olika skepnader de senaste månaderna, oftast under stort gillande. Den kräver tydligen det rätta handlaget, men när förutsättningarna  är på plats blir det riktigt bra vin som passar våra gommar.

Potent Grenache från Clos du Mont-Olivet väcker också gillande. Det var vår första djupare bekantskap, men definitivt inte den sista. Vi låter våra smaklökar bestämma och plockar russinen ur kakan.

Ett avslutande tack till Vinklubben Bordeaux’s Vänner och Origo Wine för att vi fått nöjet att träffa intressanta producenter i Lilla Paris.