Jean-Paul Brun & Carl Butler

Jean-Paul Brun på Domaine des Terres Dorées har förfört oss med sin Beaujolais. Det här är Gamay behandlad med respekt och resultatet är beundransvärt. Nu plockade vi en flaska Fleurie 2010 ur den tyvärr alltmer krympande lådan i källaren, för att ackompanjera en improviserad variant av Butlers Dijonkyckling, och kunde konstatera att den rara blomman är i toppform.

Terres Dorées Fleurie 2010

Uttalad, utvecklad komplex doft med initialt blommiga toner som växlar över till rökig mineral, kol, jord och röda bär, lingon och hallon. Sommarlätt med frisk syra, bra fint polerade tanniner, rökig mineralkänsla och smaker av smultron, syrliga lingon och björnbär som ligger kvar i en lång fin eftersmak. Utmärkt, nyanserat, sammansvetsat tätt. Ett egensinnigt, karaktärsfullt vin som så snällt ber om lite ackompanjerande mat.

Mat? Ja, naturligtvis skulle vi bifalla den önskan. Inriktningen var kyckling. Vi följer med intresse Anders Öhmans provlagningar ur Carl Butlers kokbok. Dijonkycklingen lockade oss, men i kylskåpet fanns inte exakt rätt ingredienser. Receptet fick bli basen och så lite tillämpad improvisation med kycklingfiléer och lätt-crème fraiche till såsen kombinerat med råris och skärbönor.

Vi rynkade väl lite på näsan när kycklingen kom ur ugnen. Blekt och tråkigt såg det ut (inte värt ett foto inte). Men rynkorna varade inte länge. Smaken var ljuvligt finstämd och kombinationen med Bruns Fleurie satt som en smäck. Det kommer bli da capo på den.

Om Domaine Terres Dorées och Jean-Paul Brun går att läsa mer på importören, Prästgårdens, hemsida. Kort kan sägas att producenten hör hemma i den lilla byn Charnay i södra Beaujolais. Startade 1979 och har idag ca 30 hektar odlingar, den ena halvan i Charnay och den andra fördelad mellan Côte de Brouilly, Morgon, Fleurie and Moulin à Vent.

På Domaine des Terres Dorées används bara druvans naturliga jäst. Ingen kolsyrejäsning här inte, utan istället vinmakning på äldre vis. Druvorna avstjälkas och jäser under fyra till sex veckor med nedtryckning av hatten. Fleurien får åtta månaders mognadslagring på betongtank, sedan en mycket lätt filtrering innan buteljering med en mycket liten dos svavel.

Det blev en skvätt kvar i flaskan som åkte in i kylskåpet tills nästa dag. Fortfarande förförisk pigg och fräsch, där dofter och smaker enbart fördjupats. Vi behöver inte ha bråttom med flaskorna som är kvar, om det nu går att hålla fingrarna borta.

Annonser