Påskbubblor och kattmynta

Champagne hör ihop med påsk. Vi dras till poppande korkar och skummande mousse i vårtid precis som huskatten dras till den nyuppväckta kattmyntan. Våren skålas välkommen i påskbubblorna, som till och med liknar små ellipsformade miniatyrpåskägg när de glatt far upp genom glaset.

Champagne bubbles

Denna somriga påsk 2014 har vi njutit champagne hemburen från tre små producenter.

Thieery Perrion BrutThierry Perrion, Grand cru Brut från Montagne de Reims, är mörkt fruktig med fin komplexitet och längd efter ett par år i källaren (80% Pinot Noir och 20% Chardonnay). Svenska Jessicas champagne som även de mer champagne-tveksamma gäster brukar uppskatta till fullo.

Pertois-Moriset Cuvée Rosé Grand Cru BrutFrån Pertois-Moriset i Le Mesnil en Rosé Grand Cru Brut (80% Chardonnay och 20% Pinot Noir i form av vin från Bouzy). Fjäderlätta smultron, fin brödighet, mineralitet och viss komplexitet. Lättsippad, fräsch elegans i den sommarvarma kvällningen. Fin syra och gomfyllande längd, influerad av dosagen på ca 9 gr/liter.

Coulon Père & Fils 1998Coulon Père & Fils levererar den mogna champagnen och vi skänker en tacksamhetens tanke till Florence Coulon som introducerade den för oss. En tredjedel vardera av Pinot Noir, Pinot Meunier och Chardonnay. I årgång 1998 gillar vi de mogna, lite bokna äpplena, rågbrödet och den lilla smörkolatonen i eftersmaken. Sylvass syra i mogen klädnad.

Vi njuter påskbubblorna  i solskenet. Kattmyntan får lilla kissekatten ha för sig själv.

 

Annonser