Snöskumstäckta kardemummarabarber till Marc de Champagne

Rabarbern har precis nått den storlek när vi kan börja skörda. Späda små stänglar förvandlas snabbt och lätt till en dessert där syra och sötma matchar varandra och kardemumma tillför en extra dimension.

Snöskumtäckta kardemummarabarber och marc de champagne

Snöskumstäckta kardemummarabarber
Skär stjälkarna i 3-4 cm långa bitar. Värm i teflonkastrull på svag värme under lock tillsammans med socker och malen kardemumma, (eller ännu hellre hela korn som stötts i mortel) efter smak. Bitarna ska bli lagom mjuka och vattna sig lite lätt. Lägg sedan över i en ugnsfast form, låt lagret bli drygt ett par cm.

Vispa äggvitor med lite limesaft och socker rejält pösigt (vi tog 2 äggvitor, 1/2 dl socker och ca 1 tsk limesaft, lagom till två portioner). Toppa ut i ett tjockt lager över rabarberna. Sätt in i ugnen 200 grader, drygt 15 min. Snöskumstäcket ska ha fått fin färg, men vara mjukt och krämigt. Servera ljummet.

I glaset en Vieux Marc de Champagne från Jean Goyard i Aÿ, som efter destillering vilat på ekfat. En ton av smörkola i doft och smak mjukar upp råheten och ger en angenäm framtoning och fin längd. Inhandlad i den trevliga butiken och champagnebaren Au 36 i Hautvillers.

Rabarber

Annonser