Den där Garnacha; #2 El Rey Old Vine Garnacha 2012

Den där Garnacha, i form av Pagos del Moncayo SL från spanska Campo de Borjas jordar, gav oss mersmak och en idé om att utforska vad Garnacha Tinta/Grenache Noir mer har att erbjuda; speciellt när druvan får regera i ensamt majestät.

En sökning på det lokala, hyggligt välsorterade bolaget, ger till resultat fyra spanska viner producerade på enbart Garnacha Tinta. Samtliga under 70 kr…

Jaha, då så dyker vi ner bland de enklare vinerna. Det kan ju finnas godbitar här också. Skippar man ekfaten och håller sig till maskinskörd kan ju priserna hållas nere. Dessutom är druvan inte precis den allra trendigaste. Man skulle kunna dra en parallell till franska Muscadet, ett oöverträffat skaldjursvin (speciellt till de nyfångade, salta räkorna), otrendigt och mycket prisvärt.

El Rey Old Vine Garnacha 2012

Vi börjar med den kaxigt döpta El Rey (kungen); El Rey Old Vine Garnacha 2012  är sprunget ur Campo de Borjas jordar i Aragonien. Producerat av kooperativet Crianza y Viñedos Santo Cristo i Ainzón, strax väster om staden Zaragoza. Men här har också svenske Lars Torstenson haft ett vinmakarfinger med i spelet.

Maskinskördat, ståltanksjäst och därefter lagrat på cementtank. Och så kan vi läsa på importören Terrific Wines hemsida att den senaste blandningen av årgång 2012 blivit kryddad med en liten andel (5%) fatlagrat vin.El Rey 2012 BackLabel

Det här är ett vin som fått bra mottagande i media. Vi har tidigare provat batchen utan fatinblandning, en gång efter Vinets Dag och därefter i en halvblind provning av spanska viner. Imponerande prisvärt har vi då tyckt. Nu provar vi den senaste cuvéen:

Fruktig, lätt återhållen doft, med röda bär och örtiga drag. Drygt medelfyllig med frisk syra och balanserade tanniner. I smaken skogsbärsbetonad fruktighet och kryddighet åt vitpepparhållet. Bra längd.

Vinet hade fått lufta sig i karaff en timme innan servering, men fortsatte att öppna upp sig i glaset. Efter en övernattning i kylskåpet hade både doft och smak växt ett halvnummer.

Vi är fortsatt imponerade av hur prisvärd El Rey 2012 är. Ett bra balanserat vardagsvin för den som söker i den lägre prisklassen efter ett fruktigt matvin med god struktur.

Ytterligare en stjärna i kanten för den där Garnacha.

På SB: El Rey Old Vine Garnacha, art.nr 2260, 69 kr (april 2014).

Annonser