Den där Garnacha; #3 Torres 5G Garnacha 2012. Ett slags kändisvin?

Det fanns en tid när kända producentnamn imponerade och vi såg dem som en garant för bra kvalitet. Även i de lägre prisklasserna. Den tiden är sedan länge förbi. Idag kan tvärtom bara utformningen av en etikett väcka misstänksamhet.

Torres 5G Garnacha 2012Så förhöll det sig tyvärr med flaskan innehållande Torres 5G Garnacha 2012, från Campo de Borja i Aragonien. Här stoltserar framsidan med en tidslinje som tar oss från 1870, när företaget Torres grundades, via sju milstolpar fram till 2012 och den femte generationen vid rodret. 5G, alltså 5 generationer, som lagt ner sin själ i vinmakandet. Var de 5 Garnachas, som nämns överst till vänster kommer in i det hela är oklart.

Här vill vi skjuta in att Torres är en väl ansedd producent. En föregångare i Katalonien som gör viner i många prisklasser. Den fina Mas La Plana, på enbart Cabernet Sauvignon, har vi under årens lopp provat några årgångar av och gillar. Ett vin av hög kvalitet.

Torres 5G 2012 BackLabelSå varför väljer man att fokusera på historia och perfektion på etiketten till ett 69 kronorsvin? Ännu märkligare blir det när man studerar baksidesetiketten lite närmare. För vad hittar vi väl där?

Var kommer vinet ifrån? Mer än från Campo de Borja alltså? Jo, det är buteljerat för Miguel Torres av kooperativet Crianzas & Viñedos Santo Cristo i Ainzón. Känns det igen? Det är samma kooperativ som står bakom ”vårt” Garnachavin #2 El Rey 2012. Inget fel med det, egentligen. Men visst luktar det lite ”kändisvin” om det hela? Och med tanke på den övriga texten på flaskan, och likaså produktinformationen på hemsidan, känner vi oss lätt vilseledda.

Nåväl, vi lämnar det yttre och fokuserar istället på innehållet. 100% Garnacha. Jäst på ståltank, efter två dagars inledande kallmaceration.  Liksom vin #2 har det fått en timma i karaff före provning (och tilläggas kan att etikettgranskningen ovan gjordes först efter provningen).

Fruktig, varm återhållen doft med dragning åt röda bär och en hint örtiga toner. Medelfylligt med frisk syra och balanserade tanniner. Fruktigt med lingontoner och kryddiga inslag. Hygglig eftersmak.

Ett ok vardagsvin, vars syra behöver ackompanjeras av mat på tallriken. Enkelt och stramt, som i sin helhet tyvärr upplevs lite fattigt på dimensioner.  Ett nummer mindre än El Rey 2012 för samma peng. Välj själv.

På SB: Torres 5G Garnacha 2012, art.nr 2744, 69 kr (april 2014).