Den där Garnacha; #5 Campos de Luz 2013. Lättflyktig storsäljare.

Ett djupt andetag och näsan sänks över vinglaset. Förutfattade meningar och förhoppningar på låg nivå. Dessutom svävar vissa moraliska betänkligheter i luften. Det är dags att prova det fjärde och sista av SB-butikens utbud av rena spanska Garnacha-viner. Inget av dem betingade mer än 70 kr per flaska, men här har vi prisbotten.

Campos de Luz 2013 Garnacha-16”Ljusfälten”, i svensk översättning, är en av SB:s storsäljare. Elfte plats på bästsäljarlistan över röda viner 2013. Nästan 1,54 miljoner liter pimplade svenska folket i sig (nåja, nästan i alla fall; några liter fann nog vägen över kölen till vårt norska grannland).

Campos de Luz Garnacha 2013 har sitt ursprung i distriktet Cariñena, strax söder om Zaragoza i Aragonien. Ståltanksjäst, inga fat.

Röd färg, låg intensitet. Återhållen bärig doft av lingon och jordgubb. Smaken lite sötfruktigt, obestämbart bärig och kryddad med lagerblad och lakrits. Fishermans Friend med lakritssmak är faktiskt den första associationen. Hygglig eftersmak.

Campos de Luz 2013 Garnacha-20Men oj, vad hände? Den lilla doften som fanns är snabbt bortblåst. Och smaknyanserna är lika lättflyktiga. Kvar finns ett enkelt, endimensionellt ”vinigt” vin. Som att dricka syrlig, väl utblandad saft. Men trots allt får vi tillstå; det är helt korrekt, mjukt och lätt.

Kan gissa att det är det där lättklunkade, godisaktiga och saftliknande som gör det till en storsäljare. För man måste ta en klunk till för att försöka fånga vad det smakar. Och en till. Det blir dyrt i längden och för mycket alkohol.

Varför inte välja ett vin med några fler smakdimensioner istället? Upplevelsen blir så mycket större, och det behöver inte bli så mycket dyrare. Den där Garnacha, den kan så mycket bättre. När den får chansen.

Lite fascinerad över att vinet 2012 fick utmärkelse på Vinordic som ”Best value”. Var årgång 2010 som det då gällde en mycket bättre årgång?  Utmärkelsen gällde i och för sig röda viner i prisklassen upp till 59 kr… Say no more.

På SB: Campos de Luz Garnacha 2013, art.nr 2718, 54 kr (finns även i magnum och treliters boxversion). (April 2014)

PS. Har du inte gjort det tidigare, läs gärna vad Lars Torstenson (här på vinifierat) och Erika Landin (här på Vinkärlek/Allt Om Mat) skrivit om vin, pris och kvalitet kopplat till hållbar produktion.

Annonser