Den där Garnacha; #6 bélugado 1999, Châteauneuf-du-Pape. Ursprung okänt.

Garnacha Tinta blir Grenache Noir när vi passerar gränsen från Spanien in i Frankrike.  Och tar samtidigt, i just detta vin, ett rejält kliv uppåt i kvalitet jämfört med de enkla spanjorer som dominerat de senaste inläggen. I glaset en Châteauneuf-du-Pape. En behagfullt åldrad sådan.

bélugao 1999 Châteauneuf-du-Pape

bélugado 1999, Châteauneuf-du-Pape, Grand Reserve.
Mångfasetterad komplexitet i doft och smak med tonvikt på russin, stall och läder, torkade örter/garrigue och därtill en stenig känsla. Behagfullt gomfyllande med sammetsmjuka tanniner, balanserad syra och lång utsökt komplex eftersmak.
Elegant mognad ut i fingerspetsarna med enorm täthet mellan doftmolekylerna. Ett vin vi blev lyckliga av. Länge, länge.

Grenache står det på etiketten. Reflekterar att det var ovanligt att ange en druva, på det sättet, på den tiden. 

Flaska nr 00074 är också tryckt på etiketten. Vi kommer ihåg var vi köpte den. Ett besök i byn Châteauneuf-du-Pape för många år sedan. Första stoppet på en två-tre veckor lång resa. En promenad i byn då vi i tittade in i ett ”litet hål i väggen”. Och lockades att köpa ett par flaskor Le Vieux Donjon. Och så den här, bélugado 1999.

Dyra tyckte vi båda sorterna var då, men vad vi betalade är höljt i glömska. Vad vi däremot kommer ihåg är att den vänlige mannen som sålde flaskorna till oss var mäkta förvånad att vi bara ville köpa tre futtiga flaskor. Idag, när den enda flaskan tömts och avnjutits, är det lätt att fälla en tår över det beslutet.

Var kommer då bélugado ifrån? Vem är producenten?

Där fallerar minnet och sökningar på nätet ger ingen hjälp. Fastän vinet är uppdrucket så irriterar det lite att inte veta. Någon av läsarna som kan ge en ledtråd?

2 reaktioner till “Den där Garnacha; #6 bélugado 1999, Châteauneuf-du-Pape. Ursprung okänt.”

  1. Sök vidare efter Maurice & Nicolas Boiron (eller Earl Boiron, osäker på om det är ett nytt namn eller två olika producenter). Vad jag kan få fram så ligger har båda namnen samma adress: 18 Route Orange, 84230 Châteauneuf-du-Pape, Frankrike. På samma adress finner du även Bosquet des Papes som drivs av just Nicolas och hans fru Jeanne-Claire. Maurice har gått i pension enligt denna site: http://www.chateauneuf.dk/en/cdpen19.htm

    Gilla

Kommentarer inaktiverade.