Oxå en Garnacha; Roger Perrin Côtes du Rhône, Cuvée Prestige Vielles Vignes, 2006

När vi nu är inne på spåret Garnacha Tinta i form av sydfranska Grenache Noir, återigen ett utsökt exempel på vad druvan kan prestera. Det här vinet har varit undanstuvad längst in i källarhörnet. Och till skillnad från den föregående Châteauneufen, prydligt uppmärkt såsom inköpt på monopolet. Och om Domaine Roger Perrin går det att läsa både på producentens och importörens (Tryffelsvinet) hemsidor.

Roger Perrin CdR Cuvée Prestige Vielles Vignes 2007

Vi provade några flaskor då det köptes in. Tyckte det var bra, men med potential för något ännu bättre. Åren har gått och antagandet visar sig stämma väl.

Domaine Roger Perrin Côte du Rhône, Cuvée Prestige Vielles Vignes, 2006 är riktigt, riktigt bra. Tätt koncentrerat med utvecklade till mogna toner. Komplext i doft och smak; russin, lingon och tranbär, lite animaliskt, fat, torkade örter, peppar och till och med lite malört har letat sig in. Stramt uppsträckt. Stort i doft och smak, bra längd. Helt rätt att vänta, det känns som det är på topp nu.

Druvor från gamla vinstockar. Grenache dominerar med minst 75%, kompletterat med främst Syrah, men även Mourvèdre och lite annat. Ja, visserligen inte Grenache i ensamt majestät här, men i klar majoritet och så bra. Den där Grenache, den kan den.