Oxå, men bara lite, Garnacha; Bonbon Rosé 2013. Djävulskt gott godis.

En sydfransk rosé på 100% Grenache läser vi på monopolets hemsida. Rosé på bara Grenache, kul! Det måste vi naturligtvis prova när vi är inne i Garnacha-mode.

Men, men… i vinets värld stämmer di Levas ”vem ska jag tro på, tro på, tro på när allt är så här?” alltför väl. Dubbelkolla, trippelkolla, och, inte så ovanligt, slita sitt hår över motstridiga uppgifter och formulera om.

Den här gången litar vi på källan; på producentens hemsida som besöks efter att vi hällt de ljust laxrosa dropparna till lunch. No, no, säger den. Ingen hundraprocentig Grenache här inte. Bara 20 (!) procent av den eftersökta druvan. Som så vanligt i de sydfranska roséerna dominerar här Cinsault med 50%, och så adderas en ganska rejäl skvätt Syrah, 30%, till cuvéen.

Men eftersom det här är droppar som vi gillar, hittar det franska godiset (bonbon) från producenten med djävlarna (des diables) i namnet vägen till de ljuva druvorna.

Bonbon Rose 2013, Domaine des Diables

Bonbon Rose 2013, från Domaine des Diables i Côtes de Provence Sainte Victoire, är som en smällkaramell med läcker fruktsötma, vibrerande syra och behagliga 12,5% alkohol. Som gjord att sippa på i bersån, likväl som den passade utmärkt till den medelhavsinspirerade lunchen med bland annat grillade röda paprikor och squash.
Ljust laxrosa. Ung, stor fruktig doft, dominerad av sommarsöta jordgubbar och smultron, citrustoner och därtill en mineralitet åt det rökiga hållet som anas i bakgrunden. Lätt i kroppen, men med gomfyllande fruktighet, frisk syra och uttalad fruktsötma. Tankarna går åt sommarens lätta jordgubbsaft, nu uppfriskad med några citronskivor. Och så en liten kritig mineralitet. Längden är finfin; fruktig av jordgubbar med en karaktärsfull avslutning i grapens tecken.

Druvorna till vinet kommer till stor del från en 100 år gammal vingård (planterad just 1914). Vinet har fått en minimal kontakt med syre under hela tillverkningsprocessen. Kallmaceration före jäsning vid låg temp. Därefter sex månaders ståltankslagring på jästfällningen med regelbunden battonage. Ingen malolaktisk jäsning i syfte att bevara friskheten (jodå, det känner vi genom den fina, fräscht vibrerande syran).

Domaine des Diables hittar vi nära Aix-en-Provence, vid foten av berget Mont Saint Victoire, i Provence. En egendom som verkar vara specialiserad på rosé och som sedan 2007 drivs av barnen i familjen Fabre; Virginia och Aurélien. De jobbar också tillsammans med sina föräldrar på familjens ursprungliga egendom Domaine Sainte Lucie, startad av Michel Fabre 1979. Här produceras både vitt, rött och rosé. Vi skulle gärna prova fler viner från de här vingårdarna.

På SB: Bonbon Rose 2013, best.nr 99075, 135 kr (maj 2014).

 

 

 

Annonser