På dagen D – om vinet och kriget

I gryningen den 6 juni 1944 gick de allierade över den Engelska kanalen och landsteg i Normandie. Idag är det 70 år sedan D-dagen. Dagen D, när offensiven som blev vändpunkten för det andra världskriget startade. Genom BBCs radiosändningar kunde man ana att något var på gång. George Hugel låg till exempel hemma i sjuksängen i Alsace och hörde en allt ökande mängd kodade meddelanden strömma ut från radion. Korta, kryptiska meningar i stil med ”den spräckliga katten har jamat tre gånger”.

Kladstrup Slaget om det franska vinet

Så berättar Don & Petie Kladstrup i ”Slaget om det franska vinet” med undertiteln ”nazisterna och kampen om Frankrikes största skatt”. Boken har några år på nacken. Den utkom på engelska 2001 och på svenska året efter. Men det spelar mindre roll. Välskriven,  intressant och aktuell. Väl värd att läsa om.

Kladstrups berättelse tar sin början 1939 vid andra världskrigets start. Vi får följa hur kriget påverkar vinet och de som arbetar med det, sett genom ögonen på ett antal personer.

Till exempel genom Gaston Huet från Domaine Huet i Vouvray, som tillfångatas och interneras redan 1940, men som tillsammans med vinodlande medfångar lyckas hålla en vinfest i det tyska fånglägret. En fest som betyder mycket för att hålla modet uppe.

I Bourgogne häktas Maurice Drouhin och stationsinspektör Henri Gaillard svettas över olycksdrabbade vinleveranser. I Champagne inkvarteras störtade amerikanska flygare hos Henri Billiot i Ambonnay. I Bordeaux sliter unge Jean Miaihle över den uppgift han fått från sin far Louis; att framställa kopparsulfat till vingårdarna som bland annat hörde till slotten Coufran, Palmer och Pichon-Longueville-Comtesse de Lalande.

Att vinet var viktigt för nazisterna understryks av det faktum att de tillsatte tre ”weinführer” med uppgift att köpa in vin till Tyskland. En för vardera av de mest välrenommerade vinregionerna; Champagne, Bordeaux och Bourgogne. Givetvis sker inköpen på nazisternas villkor, men vi får en inblick i den svåra situationen. Att balansera efterfrågan, utbud och relationer. Alla tre weinführer kom från vinbranschen och hade personliga och affärsmässiga band med de franska producenterna.

Vin göms, grävs ner eller muras in bakom falska väggar. Sämsta kvalitet säljs som bästa vara. Etiketter byts. Vinproduktionen dalar. Men med D-dagen som start återtas kontrollen över de ockuperade franska vinodlingarna sakta men säkert. Krigsslutsårgången 1945 är hälften så stor som den 1939, men kvaliteten gör den legendarisk.

Boken bygger på dokumentstudier och en rad intervjuer. De flesta med personer inom vinvärlden som var med under de svåra tiderna. Kladstrups berättar målande med journalistens lätta penna. Dessa i grunden tragiska historier är både spännande och fängslande, man vill veta hur det går för de berättelsens personer. Även om andra världskrigets historia är känd är det här en ny vinkel, perfekt för den vinintresserade.  Det är svårt att lägga ifrån sig boken. Alla platser och så många namn man känner igen.

Idag den 6 juni häller vi champagne i glasen och stämmer in i det europeiska firandet av D-dagen. ”Slaget om det franska vinet” lägger vi överst i högen av böcker att läsa om denna sommar.

För den som är mer intresserad av vin och historia rekommenderas även från samma författarpar, Don & Petie Kladstrup, ”Champagne; How the World’s Most Glamorous Wine Triumphed Over War and Hard Times” (2005) som sätter Champagne och champagnens historia i fokus, från hunnernas tid till slutet av andra världskriget.

Wine behind wall

 

Annons