Rabarber – Midsommarsnaps 2014

Frisk, fräsch med färg som en rosé från Tavel. Doften skvallrar om syra och karaktärsfull frukt. I gommen framträder rabarbersmaken fint inlindad i försiktig honungssötma. Härlig längd. Flaskan där i mitten, 2014 års midsommarsnaps, är en honungssötad rabarber.

Redan i fjol kastade vi lystna blickar mot det växande rabarberståndet. Rabarbersnaps? Inte något man hör talas om var dag. Skulle det kunna bli en läcker midsommarsnaps? Men då, för ett år sedan, hann porsen före.

Rabarbersnapstanken levde dock vidare och fick slå rot i år istället. Resultatet blev lyckat. En läcker snaps, fräsch som en daggvåt sommaräng i arla morgontimman.

Vi började förbereda rabarbersnapsen för några veckor sedan. Som de flesta recept på hemkryddad snaps är tillvägagångssättet enkelt.

Skär rabarerstjälkarna i tunna skivor. Skalet ska vara kvar, där sitter den vackra färgen. Lägg i syltburk och häll på 75 cl Brännvin Special. Låt stå mörkt ca en vecka. Ta bort rabarbern.

För en fylligare smak, tillsätt drygt 2 msk flytande honung och skaka om flaskan för att blanda.

Vi delade sedan rabarbersnapsen i två lika delar.  Mätte, det blev cirka 3 dl i vardera flaskan.

”Va’ konstigt,” sa jag. ”Det var ju 75 cl från början.”
”Angels’ share,” kommenterar han.  ”Viktigt att prova under tillverkningsprocessen förstår du väl. För att få rätt smakkoncentration…”

Den ena halvan kryddades sedan med hela kardemummafrön. Ca 15 stycken, som fick dra i ett dygn för en subtil kryddning där kardemumman främst framträder i den långa, finstämda svansen. Även denna variant rekommenderas varmt.

Rabarbersnaps midsommar 2014

Årets midsommarsnaps blev alltså två; Honungssötad rabarbersnaps och Kardemummakryddad, honungssötad rabarbersnaps.

Den rena honungssötade rabarbern satt som en smäck till en traditionsenlig midsommarlunch, i år med ett urval olika sillar ackompanjerade av gubbröra på hårdkokt ägg, färskpotatis och matjessill. Kardemummavarianten njöts i upphöjd ensamhet som digestif.

Tidigare års midsommarsnapsar:
Midsommarsnaps 2012 – Vårbrodd
Midsommarsnaps 2013 – Pors

Snaps och groda

4 reaktioner till “Rabarber – Midsommarsnaps 2014”

 1. Har inte gjort snaps sedan mitten på 90-talet (pors, johannesört, strandmalört, röda vinbär) men det här gav inspiration! Så gott det låter och vilka fantastiska bilder!

  Gilla

  1. Tack!!
   Det är ju riktigt roligt att krydda och ha ett litet förråd hemma att välja ur. Makens specialområde. Roligt att följa hur fint de utvecklas över tid också, det gör ju sällan köpevarianterna. Brukar vara mycket uppskattat att bjuda på ”snapsbuffé” till förrätt ibland, speciellt till de klassiska snapshelgerna.

   Strandmalört låter spännande. (Han sträckte sig direkt efter Bohusläns Flora för att kolla förekomsten. Verkar vara ganska vanlig.)
   Den vanliga brukar vi göra. Kan du säga att de skiljer sig i smak på något sätt?

   Gilla

Kommentarer inaktiverade.