Nyfiken i en strut

”Definitivt europeiskt.” ”Ja, definitivt europeiskt, men vad?” Omdömena runt bordet är samstämmiga. ”Bra kvalitet.” Men druva? Distrikt? ”Kanske Loire. Lite Bx-vibbar, men ändå inte.”

Det är den lilla blindprovningsdjävulen som farit i mig. Visst är det fräckt? Smyga in ett vin som ingen förväntar sig i en flight viner serverade helt blint.

Nyfikenvinet inköptes, ja jag tror det var förra hösten. Efter kvitter från Lars Torstenson om ett vin som såldes ut, mycket billigt. Jag tänkte att det kan väl vara kul att smaka. En inte helt vanlig druva att vinifieras druvren. Om inte annat går det väl till matlagning.

En 12:a, minimikvantiteten, konkades hem. Avsmakades. Nja, det här var allt lite för intressant för att hälla i fisksoppan. Stoppades undan. Glömdes bort. Hittades. Avsmakades i början av juni. ”Wow! Det här är inte sant. Suveränt!” Och samma fina kvalitet efter ett antal dagar i kylen.

Det är då fa’n far i mig. Vinprovarvänner har aviserat sin ankomst. Som vanligt blindprovning på schemat. Det här ska med!

”Nyfiken i en strut; öppna på locket så hoppar han ut.”

Blindprovningsdjävulen kammade hem full pott. Loire, nej, nej inte en siffra rätt. Bordeaux, knappast, även om vi tassar runt druvan. Europeiskt, inte ens det. Bra kvalitet. Ja, där blev det poäng.

Q-rious Semillon 2009

Q•rious Semillon 2009, Central Valley, Chile.
Citrongul med grönstick. Stor, utvecklad rökig doft med lite vaxig ton och nötiga inslag. Medelfyllig med fräsch syra och tjockt anslag i gommen. Fruktig med gula plommon, melon, aprikos och citrus. Noter som ger fatiga associationer. Lång eftersmak med frukt, rök, mineralitet och aningen fruktsötma och vaxig känsla. Stramt, läckert av bra kvalitet.

Inköpt på SB för 39 kr per flaska. Hur är detta möjligt? Ja, utförsäljningen är givetvis en förklaring. När vinet introducerades (till högre pris, om än billigt) blev det en stor succé. En andra batch blandades, men då hade konsumentvindarna redan blåst åt annat håll och importören stod med stort lager. Alltså utförsäljning.

En annan ger Lars Torstenson själv; ”Hittade enormt bra batchar att bygga vinet på en gång i tiden.” Jo, det här är bra.

Q-rious Semillon 2009

Vi lyfte på locket och Nyfiken hoppade ut. En fin Semillon.
Och den lille blindprovningsdjävulen, hen kammade hem full pott. Ha!

Not. Uttrycket ”Nyfiken i en strut; öppna på locket så hoppar han ut” är känt i skrift sedan 1886 (Svenska Akademiens Ordbok). Med ett ”nyfiken i en strut” har vuxna snoppat av alltför nyfikna små barn.
Många tänker nog på Lennart Hellsings andra barnbok ”Nyfiken i en strut” från 1947 där man bland annat kan läsa om Krakel Spektakel, Herr Gurka och Kusin Vitamin.

Annonser