Rosenbuskar, smörpapper och Terras Gauda

När vi hämtar O Rosal är den inslagen i gammalt hederligt, vitt smörpapper. Inget tjusigt tryckt inte. Prasslar högljutt och den vaxiga känslan fastnar på fingertopparna. Etiketten anas bakom pappret.

Vi är i Galicien, i Rías Baixas. Närmare bestämt i distriktet O Rosal. Rosal, namnet klingar vackert. En titt i lexikonet bekräftar intrycket; från spanskan blir det rosenbuske. Det var här, i rosenbuskarnas land, som Terras Gauda startade och slog ner sina bopålar så sent som 1990. Idag, med tre bodegor och hela 160 hektar vinodlingar, en stor spelare.

Albariño spelar huvudrollen och dominerar odlingarna. Sällskap får den av andra lokala sorter såsom Loureiro och Caíño Blanco. Resultatet? Fräscha, fruktiga viner med fin känsla av mineralitet.

Terras Gauda O Rosal 2013

Terras Gauda, O Rosal, 2013. En blend av 70% Albariño, 18% Loureiro och 12% Caíño Blanco, jäst och uppfostrad på ståltank.
Ljust guldgul med grönstick. Stor, fräsch fruktig doft med citrus och mineralitet, skolkrita. I gommen lätt, torrt med fin syra. Fruktigt av gröna äpplen, päron och lime. Mineraliteten drar åt kalk och skolkrita. Lång, urläcker komplex eftersmak dominerad av gröna äpplen, lime och krita. Utmärkt, mångfasetterat, lätt och fräscht. Rosenbladen virvlar lätt i sommarbrisen. Drick och njut nu!

Det ger mersmak. Ur källaren hämtar vi upp systervinet, inköpt för nästan precis ett år sedan.

Terras Gauda Abadia de San Campio Albariño 2012

Terras Gauda, Abadía de San Campio, Albariño, Rías Baixas, 2012. Albariño i ensamt majestät. Rostfritt stål likaså.
Gulgrönskimrande. Stor, utvecklad, mycket fruktig doft med sötsyrliga toner; mogna aprikoser, gula plommon kryddat med lätt rökiga noter. I gommen drygt medelfylligt, torrt med frisk syra. Fin gomfyllande fruktighet av mogna gula plommon, ett uns mango och en bra dos lime. Mineralitetskänsla i form av våta stenar och lite kalk. Lång frisk fruktig eftersmak med limedominans. Urläcker, med fin fruktighet.

Utmärkta viner, båda två. Måste vi välja glas, vinner O Rosalen gunsten på en större dos komplexitet. Medelhavskryddade fiskrätter, havskräfta, räkor ackompanjerar fint, liksom vegetariskt med grillad squash, paprika och färsk röd lök.

Terras Gauda

På SB juli 2014: Terras Gauda, O Rosal 2013 (99214, 159 kr) 

Annonser