Koka soppa på en spik

”F-n oxå, korkskadat!” TCA-filten uppenbarar sig direkt och en flaska fylld av hemligheternas trädgårdar måste dömas ut. Odrickbar.

Besvikelsen är alltid lika stor. Nyligen inköpta viner går förstås att reklamera. Men sparade flaskor, ofta med tillhörande minnen. Fy! Nu gällde det en enkel, men mycket trevlig Muscadet, hemförd från resan längs Loire i höstas.

Den här gången häller vi dock inte ut innehållet i vasken. Fisksoppa och musslor stod på veckans meny. Vitt vin krävdes. Vi gör istället som Bird [1] rekommenderar, använder det i matlagningen. TCA ångar nämligen bort när vinet kokar. Så likt spiken i soppan, som luffaren i sagans värld lagar åt den snåla gamla gumman, blir det utdömda vinet en grund att bygga vidare på.

I vår fisksoppa kompletteras vinet med fiskbuljong, passerade tomater, sardeller och några bitar lax och kolja. Sardellerna ger fin smak som minner om Medelhavet. Gott.

Kokta musslor hör till favoriterna. Tack till B som introducerade oss till det här lika enkla som suveräna receptet baserat på ett nät musslor:

Musslor kokta med vitt vin och purjo.
Fräs rejält med hackad purjo i olivolja, komplettera efter en stund med fint hackad vitlök, timjan, salt och peppar. Tillsätt ett par deciliter torrt vitt vin och lägg ner musslorna (naturligtvis endast levande – checka att de stänger sig – och väl skrubbade). Lägg på locket och låt koka några minuter tills skalen öppnat sig.  Tar max fem minuter.

I glasen givetvis musslornas (och de pinfärska räkornas) vän nummer ett: Muscadet. Jo, nästa flaska som öppnades av de hemliga trädgårdarna var bra. Och den fick sällskap av en syster.

Muscadet från Sauvion

Cardinal Richard, Muscadet Sèvre et Maine sur lie, 2012. 
En cuvée av vin från olika odlare i området, vilka väljs ut av en jury och buteljeras av Sauvion.
Torrt, fruktigt, med fin mineralitet, balanserad syra och bra eftersmak. Gomfyllande, flinta, päron, lime, aprikos samt en skätt grape i eftersmaken. Bra vin, finstämda toner. 

Jardins Secrets Brut 00, Muscadet Sèvre et Maine sur lie, 2012.
En cuvée från sex olika terroirer från Sauvions odlingar.
Torrt, med frisk syra och mineralitet åt kalkhållet. Fin fruktighet, citrus, lime, grape. Riktigt bra längd. Fräscht, rent, stramt. Riktigt bra vin, numret större än föregående, där vi speciellt gillar den fina känslan av kristallklar renhet.

Intrycken stämmer fint med de vi fick vid vårt besök hos Sauvions, på Château du Cléray,  i höstas. Lite utvecklade smaker, grundkaraktären består. Utmärkt, både i och till musslor.

Musslor och Muscadet

[1] Bird, David (2010), Understanding Wine Technology; The Science of Wine Explained, Third Edition, DBQA Publishing, UK.

Annonser

2 thoughts on “Koka soppa på en spik”

  1. Tack, äntligen fick jag belägg för vad jag hoppats på – att finns ett användningsområde för korkskadat vin – i matlagning. Med jämna mellanrum råkar vi ut för detta och har tänkt tanken att kolla upp om man inte kan passa på och göra ett storkok av t.ex rödvinssås. Jag har inte kommit mig för att testa, men nu ser jag med spänning fram emot att korka upp en defekt flaska!/Ingrid

    Gilla

    1. Jo, vi har hittills använt det i maten med bra resultat. Efter att vi först fällt en liten tår över de goda dropparna förstås.
      Brukar koka upp hela flaskan först och om det inte ska användas direkt, förvara kallt.
      De röda brukar hamna i en gryta eller för att långkoka t.ex. en bit bringa eller högrev. Sås borde fungera lika bra. Man kan ju också göra grunden på det korkade och sedan smaka med något bra innan servering.
      Skulle vara kul att höra vad du tycker efter test! /Anna

      Gilla

Kommentarer inaktiverade.