Den där Garnacha; #7 SM Cannonau di Sardegna 2011

Den där Garnacha, den som i blå version har efternamnet Tinta i Spanien och Noir i Frankrike, se den byter naturligtvis namn när man vänder näsan mot Italien och stiger iland på Sardinien.
Cannonau var det här. Öns viktigaste druva anses den till och med vara; odlad på hela 6.288 hektar. Allt enligt Robinson et al:s Wine Grapes (2012).

Här har myndigheterna tillägnat druvan en alldeles egen DOC, Cannonau di Sardegna, där druvorna kan komma varifrån helst på ön. I vår iver att utforska vad Garnacha kan ge, från olika områden och i olika prisklasser, har vi provat ett par olika sardinska flaskor. Det här är den första.

Sella & Mosca Cannonau di Sardegna 2011SM Cannonau di Sardegna 2011 kommer från Sella & Mosca, en stor producent på Sardinien med 500 hektar vingårdar. Grundad redan 1899 och idag ägd av Campari. Vinportföljen är stor, men som brukligt hittar vi endast det enklaste vinet i monopolets ordinarie sortiment. Det finns annat från producenten att upptäcka i BS, bland annat Marchese de Villamarina, en Cabernet Sauvignon som fått lång tid på fat. Vår enkla Cannonau har endast mycket snabbt passerat några stora och medelstora fat på sin väg till flaskan.

Utvecklad, medelstor doft. Kryddig av lagerblad och frukten betonar syrliga mörka bär. Efter några dagar i kylen, som det klarar galant, adderas vitpeppar och tydliga körsbär. Medelfylligt, med frisk syra markerade tanniner och liten eldighet. Kryddigt, stramt med hygglig längd. Enkelt, men med god textur och en karaktär som vinner i längden.

På tallriken lade vi sedan en ugnsstekt marulk med rödvinssås och blomkål. Den sistnämnda både i form av puré och mycket lätt kokta buketter som begåvats med lite pressad citron och salt. Och se, inte förvånande, men med den syran, då växte vinet till sig en smula.

Sammanfattningen lyder; ett enkelt vin med vissa kvaliteter. ”Everyday pleasure” kallar Sella & Mosca det själva. Jodå, ett vardagsvin, och till mat med lite syra i, det fungerar.

På SB: SM Cannonau di Sardegna DOC 2011 (nu bytt till årgång 2012), art.nr 2162, 79 kr (vår flaska inköpt tidigare i år).

4 reaktioner till “Den där Garnacha; #7 SM Cannonau di Sardegna 2011”

  1. Nej, Cannonau är inte Pinot Noir. Cannonau är lokalt namn på spanska Garnacha resp franska Grenache. Ska man vara helt korrekt lägger man till Tinta resp Noir efter namnet för att markera att det är den blå varianten av druvan man avser, alltså Garnacha Tinta / Grenache Noir.

   Gilla

 1. Hej igen

  Hör av dig så ska du få smaka på riktigt bra cannonau från familjegårdar i bergen på Sardinien. Något helt annat än vad fabriksproducenter som Sella & Mosca levererar.

  Ha det gott och tack för en bra blogg.

  Mats

  Gilla

  1. Hej Mats,
   Uppskattar att höra att du gillar bloggen!
   Kan gissa att det finns riktiga pärlor att upptäcka, om man letar på rätt ställe.
   /Anna

   Gilla

Kommentarer inaktiverade.