Den där Garnacha; #8 Valmell Cannonau di Sardegna 2011

Den här gången kommer vår Garnacha, förlåt Cannonau, vi är ju på Sardinien, från ett kooperativ: Cantina Santa Maria la Palma.

Vi är i det nordvästra hörnet av Sardinien, i den lilla staden Alghero (där för övrigt även det stora Sella & Mosca, producent av vår Garnacha #7 Cannonau di Sardegna 2011, håller till). Det var här, år 1959, som kooperativet startades. Det började med att en mängd familjer fick egna ägor genom en landreform på 1950-talet. Man kom fram till att det var lämpligt att odla druvor och sålunda producera viner. Idag består kooperativet Cantina Santa Maria la Palma av hela 326 odlare som tillsammans förfogar över 700 hektar vinodlingar.

Valmell Cannonau di Sardegna 2011Valmell, Cannonau di Sardegna DOC, 2011 tillhör kooperativets instegsserie Classici och är inte fatlagrat.
Röd färg, låg intensitet. Mycket återhållen doft, där syrliga röda bär och en lätt blommighet anas. I gommen lätt med balanserad syra och lätta tanniner. Bärig karaktär där de syrliga röda bären går igen. Hygglig längd.
Lättviktigt med viss charm, där vi stör oss på de svaga doftintrycken.

Vi rör oss liksom för ovan nämnda Garnacha #7 i vardagsvinssegmentet. Men eftersom priset här är lite högre, så har vi rätt att förvänta oss lite mer. Utfallet är snarare lite mindre.
Tja, ska det slinka ner, kan väl en lätt kycklingsallad eller liknande vara ett lämpligt ackompanjemang.

På SB: Valmell 2011, art.nr 75698 (beställningssortimentet), 90 kr.

Annonser