Aldrig tidigare har vi ställt oss och bakat för att matcha en snaps. ”Blommigt, hm. Till vad?” Den första sniffen på lavendelsnapsen utlöste aktiviteterna. Men när snapsen väl fått vila till sig, då blev det klart att det inte rörde sig om någon slags kuriosa, utan en högst användbar allroundsnaps. En snaps som är mer än en intressant ackompanjatör till lavendelbakat.
Redan i fjol gjordes ett litet provskott, men det var nu vi fick till kryddningen. Vis av erfarenheten, lite osäkra på vad resultatet skulle bli, gjordes även i år en mindre sats. För liten. För idag säger Han att det ska göras mer, redan i år.
Råvaran är av gammalt märke, en högst ordinär sort som planterades långt innan lavendel av alla möjliga fasoner blev så populära.


För den här lilla satsen plockade vi 8-10 utblommade stänglar och rev av de torra små blommorna. De fick sällskap av 2,5 dl Brännvin Special i en glasburk. Där fick de dra ett knappt dygn innan de silades av. Den vanliga regeln gäller. Dofta och prova med jämna mellanrum tills angenäm kryddning uppnåtts.
Resultatet; färgen vackert ljust kopparfärgad, doften vibrerande sötblommig. Mycket lavendel helt enkelt. Då, direkt, låg tveksamheten fortfarande i luften. Var detta en användbar snaps? Vad använda den till? Till kakor kanske? Med lavendel i? Jovisst, vi får testa, men det får anstå till nästa helg.



Sagt och gjort. Ingredienser inhandlades. Recept letades fram. Så bakades lavendelmuffins (recept nedan) och lavendelkakor. De senare baserade på en vanlig mördeg som kryddats med hackade lavendelblommor (2 msk till en deg på 200 gr smör). Även här användes de utblommade, torra blommorna direkt från stänglarna.
I det här huset bakas det inte ofta, men resultatet blev bra. Lavendelkakorna försökte till och med lilla katten kalasa på. Märkligt, hon har aldrig varit intresserad av vare sig kakor eller lavendel tidigare. Kattmynta, däremot, det är poppis det.
Snapsen matchade lavendelfikat utmärkt. Men det hade också hänt något i flaskan.
Efter en veckas vila är lavendeln fortfarande mycket tydlig i doften, men i smaken har blommigheten tonats ner rejält och kryddigheten växt sig stark. En kryddighet som närmast drar åt anishållet. En karaktärsfull smak med fint häng långt efter att dropparna svalts.
Den här kan bli en bra allroundsnaps. Användbar både till sillen och det kallskurna. Och som sagt, till kafferepet.
Lavendelmuffins (12 st)
Rör 125 gr smör och 1,5 dl socker smidigt med elvisp. Blanda i 2 ägg (ett i taget) och rör tills smeten är slät.
Blanda i en annan bunke 4 dl vetemjöl, 2 tsk bakpulver, 2 tsk vaniljsocker och 2 msk utblommade, torra lavendelblommor (repa av dem av stängeln så varje liten blomma separeras). Rör ner i smörsmeten.
Tillsätt 1 dl mjölk och blanda till en jämn smet.
Klicka ut i muffinsformar, gärna ställda i en muffinsplåt så de håller formen.
Grädda i 225 grader, knappt 15 minuter.
Tack till Ica Kuriren för grundreceptet.