Den där Garnacha; #9 Mont Tauch Grenache Noir 2011. Trött pensionär.

En Garnacha på franskt vis i glaset; Grenache Noir från de västra delarna av Languedoc, strax innanför Medelhavskusten. Vinet är från kooperativet Mont Tauch i Fitou med ursprungsbeteckning IGP Vallée du Torgan. Här har vi en producent som varit trotjänare på den svenska marknaden. Idag insvept i dimmoln.

Mont Tauch Grenache Noir 2011Mont Tauch Grenache Noir Réserve 2011.
Uttalad, mogen endimensionell doft av sötaktig torkad frukt, russin och läder. Medelfyllig med relativt frisk syra, avrundade tanniner och russin. Relativt lång, lite eldig eftersmak av de där söta, skrynkliga russinen och lite läder. Varmt, uttorkat, enkelt och utan spänst.

Nyinköpt och redan på bänken. Trots den på etiketten inte alltför höga åldern, borde detta vin redan varit avtackat från aktiv tjänst i sortimentet. En trött pensionär helt enkelt. Eller snarare, för det är ju trots allt bara tre år, en trött förtidspensionär.

Kooperativet Mont Tauch var i slutet av 1990-talet och början av 2000-talet välkänt för sin kvalitetssatsning och mycket populärt. De blev utsedda till årets producent av Allt om Mat 1998 och blev årets vinmakare 2004. Vinerna Réserve de la Condamine och Terroir du Tuchan tillhörde älsklingarna och har runnit ned genom många svenska strupar.

De senaste åren har det varit tystare. Våren 2013 skrevs det i fransk press om kooperativets ekonomiska svårigheter och enligt La Vigne stoppade banken Crédit Agricole du Languedoc ett rekonstruktionsförsök i april 2014.
Den som vet mer får gärna kommentera och berätta!

På SB: Mont Tauch Grenache Noir Reserve, art.nr 71741 (beställningssortimentet), 99 kr (augusti 2014).