Stairway to Heaven

En svart låda. Ett oväntat innehåll. En av de bästa presenterna jag fått. Han hade varit på Mallorca, precis före skördetid. Sett trappan till himlen på nära håll.

Den svarta lådan skiljer sig inte speciellt från andra lådor som rymmer sex flaskor vin. Det flesta vinkartonger är förstås inte gjorda av elegant blank svart kartong, men i övrigt är det en ganska vanlig kraftig låda. Svart med firmanamnet Castell Miquel tryckt med stora vita bokstäver.

Skillnaden låg i innehållet. Det fanns bara fem flaskor vin. Och det var inte på grund av befarad övervikt på planet den sjätte flaskan saknades. Nej, här fanns bättre grejor.

På Castell Miquel odlas många druvsorter, bland dem Cabernet Sauvignon. Och det var vad som upptog den sjätte platsen. Flera klasar med små, små intensivt blå druvor av sorten Cabernet Sauvignon. Utsökta små, fullpackade med frukt, otroligt söta.

Det är snart tre år sedan jag för första, och hittills enda gången, smakade färska Cabernet Sauvignon-druvor. Jag gör det gärna igen. Den svarta lådan, den åkte ner i källaren, bidade sin tid och plockades först nu i sommar fram igen. Dags att smaka på trappan till himlen, Stairway to Heaven.

Vingården ligger strax norr om Palma, på kanten till de karga bergen Sierra de Tramuntana, invid den lilla byn Alaró. På den här sluttningen, omgivet av vinodlingar, byggdes på 60-talet ett vitt litet pittoreskt slott till en svägerska till Franco. Idag är egendomen tyskägd och är välkänd för bra viner.  Kvalitetsklassen är Vi de la Terra Mallorca och man gör sex olika viner, varav en Cava. Internationella druvsorter regerar; Sauvignon blanc, Cabernet Sauvignon, Merlot och Syrah.

Trappan till himlen avser egendomens branta terrasser av vinodlingar, ovan- och nedanför det lilla slottet, och ska alltså inte anspela på Led Zeppelins megahit. Nej, ursprunget är betydligt mycket mer fromt än så.

Legenden berättar att en ängel pekat ut platsen för en bonde och bett honom plantera vinrankor där. Vinet som bonden gjorde av druvorna blev Mallorcas bästa. Som tack placerade han en Madonnastaty i en ännu ej återfunnen grotta i närheten. Den nuvarande ägaren, Professor Michael A. Popp, gav vinodlingarna namnet Stairway to Heaven när han renoverat och återplanterat de gamla ursprungliga terrasserna. Ett namn med anspelning på legenden.

Om vinerna idag är Mallorcas bästa, det vet vi inte. Några fler producenter har vi inte provat. Men att Castell Miquel är bra, det vet vi nu.

Castell Miquel Rosado and Blanco

Stairway to Heaven Blanco. Baserad på Sauvignon blanc står det på hemsidan och druvans namn är också det enda som finns i Hans noteringar från besöket. Här borde finns något annat också. De karaktäristiska Sauvignon-markörerna är nedtonade och kompletterade med kryddiga och blommiga toner.
Gul färg, med en lätt grön anstrykning. Utvecklad, medelstor doft. Vegetativ av hö, aningen buxbom och en vaxig ton. Till det blommiga drag åt kaprifol och ett skikt lätta kryddiga nyanser: mynta, vitpeppar och ett stänk vanillin. Smaken är torr, drygt medelfyllig med balanserad syra. Fruktig, citrus, lätta vegetativa toner och så en lite näve våt sten. Eftersmaken är lång och rund, viss komplexitet och fin gomfyllande fruktsötma.
Bra, intresseväckande med fina lager på lagerupplevelser i doftpaletten.

Stairway to Heaven Rosado. En rosé av kraftigare slag på 50% Cabernet sauvignon och 50% Syrah.
Mörkt jordgubbssaftfärgad kulör, knappt medelintensitet. Utvecklad till mogen stor doft, dominerad av nästan torkade, mogna, koncentrerade röda bär, jordgubbar, smultron och hallon som alla dränkts i svartvinbärssaft och kryddats med torkade örter. Lättare kropp med balanserad syra, knappt förnimbara tanniner och en svag angenäm fruktsötma i smaken där doftintrycken går igen. Bra jordgubbssyltig eftersmak.
Mycket trevlig rosé med potent karaktär.

 

Castell Miquel Stairway to Heaven Cabernet Sauvignon and Monte Sion

Stairway to Heaven Cabernet Sauvignon 2008.
Egendomens prestigevin, jäst på tank, där en del har ekfordring, och sedan lagrat tolv månader på små franska och ungerska fat.
Tät, bruntonad röd färg. Stor, utvecklad till mogen doft med viss komplexitet. Svarta vinbär, torkade frukttoner, russin, lätt örtighet, läder och väl integrerade fat. Relativt fyllig, väl balanserad med frisk syra och markerade, avrundade tanniner. Bra struktur, lite tuggig med fruktig karaktär dominerad av saftiga svarta vinbär som hänger länge i fin eftersmak. 
Mycket bra Cab, i slutet av bästa drickfönstret. Tur att detta var dubletten i den svarta lådan. Vi korkar med glädje upp nästa flaska nu i höst.

Monte Sion Cuvée 2008. 40% Cabernet Sauvignon, 40% Syrah och 20% Merlot.
Halvtät röd med dragning åt brunt. Utvecklad till mogen medelstor angenäm doft av svarta vinbär, björnbär, en skopa rotfrukter och fat. Relativt fyllig med frisk syra och balanserade tanniner. Fruktig karaktär av svartvinbär, katrinplommon och rotfrukt. Lång fin eftersmak med mogna, söta frukter.
Bra vin, spänstigt med mognadstoner. Även detta i slutet av bästa drickfönstret.

Castell Miquel

Den vinintresserade som har vägarna förbi Mallorca, ska definitivt lägga lite tid på vingårdsbesök. Decanters alldeles nyligen publicerade reseguide kan ge bra tips. Castell Miquel finns med bland rekommenderade besök tillsammans med sju andra producenter, de flesta på ”spottavstånd” från varandra.

Annonser