Om en Garnacha; #11 Tres Picos 2011. Extra allt.

På gårdagens internationella Grenachedag, utropad att firas årligen den tredje fredagen i september, återvände vi till rötterna. Det var med en Tres Picos som vi först blev uppmärksammade på de gamla vinstockarnas land i spanska Aragonien.

Tres Picos är av DO Campo de Borja, precis nordväst om Zaragoza.  I Campo de Borja växer gamla vinstockar, Gobelet-beskurna till buskar, på hög höjd i bistert klimat med torra, heta somrar, kyliga vintrar och risk för frostskador om vårarna.  Avkastningen är låg. Här i Saint Vincents hemtrakter hittar vi koncentrerade, fruktmättade Grenacheviner i stor stil.

Tres Picos Garnacha 2011

Tres Picos Garnacha 2011.
100% Garnacha. 5 månader på nya små franska fat.
Kraftfull, utvecklad rättfram, saftig mycket fruktig doft med massor av mörka bär; blåbär, björnbär, svarta vinbär och lite röda samt lite torkade frukttoner; katrinplommon och svaga russin. En fläkt av torkade örter och peppar. Väl integrerade fat, rostade toner och ett stänk vanillin. Smaken är saftig åt det syltiga hållet, fyllig, mycket frisk syra och rejält med tanniner. Lång eftersmak, bärig, torkad frukt, pepprig och läder
Oj, oj. Tre toppar drar på alla växlar och bjuder ”extra allt”. Mycket bra, men bara för älskare av kraftfull, fruktdriven stil.

Tres Picos Garnacha 2011

Bodegas Borsao bildades 2001 när de tre kooperativen i Borja, Pozuelo and Tabuenca slog sig samman.  De 620 medlemmarna är idag aktieägare i bodegan. Varumärket Borsao har dock äldre rötter, då det skapades av kooperativet i Borja, startat 1958. Största delen av odlingarna är fina gamla Garanacha-stockar. Sortimentet är brett och vinerna får ofta internationella utmärkelser. I Sverige hittar vi på monoplet dock bara detta vin just nu.

På SB: Tres Picos Garnacha 2011, art.nr 74456(beställningssortimentet), 200 kr (aug 2014).

Tillägg: Efter 2 dygn i kylskåp, fortfarande mycket bra. Massor av frukt, mörka bär, björnbär och integrerade fat. Fyllig, välbalanserad, fullpackad av superkoncentrerad saftig frukt. Utmärkt längd. Yummy!

Annonser