Middag med Ruth

Ruth har funnits i vår tankevärld under många år. I tankarna och på nära håll. Vi har strosat förbi. Vi har gjort försök att få besöka. Men inte förrän nu i år, under Skagens blå september blev det av. Och vi, vi blev som förtrollade.

Nu är Ruth ingen kvinna, utan efternamnet på den familj som för 110 år sedan öppnade ”Badepensionatet Vesterhus” i Gl. Skagen. Idag bär anläggningen namnet Ruths Hotel och består av flera vackra hus som kurar strax bakom klitterna, ett stenkast från den milslånga stranden på Jyllands norra udde.
Stranden Gamla SkagenGamla Skagen är platt, insvept i sand och klitter. Här är lugnt. Semesterhus och hotell. De flesta hus är rappade i gult med röda tegeltak, karakteristiska med sina vita ränder av cement som håller nock och kantpannor på plats.

Över samhället vakar Sjömärket, ett givet promenadmål före eller efter stranden där mängder av vackert formade runda stenar och hoppet att finna bärnsten lockar. Något som vi dock, trots flera försök under årens lopp, hittills inte lyckats finna.

I augusti 2013 smällde DI Weekend till med full pott i hotelltoppen, ”femstjärning fullträff mitt emellan två hav”. Samtidigt som vi gnisslade lite tänder (det var ju ”vår” pärla som vi ville upptäcka själva), blev vi uppmärksammade på att där, på andra sidan Kattegatt, väntade inte bara mysig atmosfär utan också en enastående gourmetupplevelse i matsalen.
DI Weekend 16 aug 2013Som tur är har vi handlingskraftiga vänner, men det tog ändå ett par försök innan kalendrar slutligen synkroniserats sinsemellan, med rum och med den högst begränsade tillgången på platser i matsalen.

Ruths har två restauranger; ett ”enklare” brasserie med fransk inriktning, och så vårt mål för kvällen, matsalen med namnet ”Ruths Gourmet v/Malling & Schmidt”.

Lite spännande skulle det bli. Ruths har nämligen sedan recensionen fått ny ledning i köket, Thorsten Schmidt. Vi känner oss dock helt lugna. Thorstens CV inom den högre kökskonsten är bländande.

Vi väljer fem rätter, som visar sig bli tio när vi räknat in alla extraserveringar, och till menyn är vårt val det rekommenderade vinpaketet. Ett mycket gott val visar det sig. Vinerna harmonierar fantastiskt fint med maten. Och maten? Ett ord räcker. Utsökt.

En enda invändning har vi och det gäller dessertvinet. Utmärkt i sig, men vi upplever det aningen för sött i kombination med presentationen på tallriken. Något annat vinval är lite överraskande, men förstås till fullo när maten kommer på bordet. Vi kan inte önska mycket mer.

Några viner vi minns extra är champagnen A. Robert Brut med sin distinkta mineralitet. Från Les Vins des Viennes, Sotanum 2008, Syrah precis så där som vi vill ha den, mörk bärighet, animaliska och lite peppriga inslag. Och så kvällen höjdare, en utsökt Beajoulais Village, ypperligt balanserad, lätt och samtidigt fullpackad med utsökta bäriga smaker, från Julien SunierRaisins Sauvages 2010.

Helhetsupplevelsen mat och vin i kombination är formidabel, fulländat av den avspända och uppmärksamma servicen. Tempot är lugnt och lagom, fem timmar går fort. En dröm, en utsökt upplevelse.

Ruths är lika mysigt som vi föreställt oss. Det är härligt lugnt i byn. Tiden går bara alltför fort. Vi hinner med ett par korta promenader på stranden. De hade gärna fått bli längre. Vårt vackra rum i Strandhotellet sover vi utmärkt i, men skulle gärna myst lite till i. Wellnessavdelningen, med den tropiskt uppvärmda poolen, ser vi bara på håll. Brasseriet är också kvar att utforska.

Efter en hektisk sommar vill vi ha mer tid att bara vara. Så skriver vi också i gästboken: ”We will be back.” Och det är ett löfte till oss själva.

Tack N och R för en underbar upplevelse tillsammans!

Annonser