Champagne, ostron och tång i Grebbestad

Vi är verkligen inte först. Lonely Planet har varit här för länge sedan. National Geographic likaså. Och så förstås CNN Travel, som förutom att ha paddlat runt i Bohuslän också utnämnt denna del av västkusten till en av världens tio största vildmarksupplevelser. Alla har de besökt Everts sjöbod.

Everts Sjöbod Grebbestad

Vi ägnar den 28 september åt den nymornade Matfesten i Västra Götaland. En dag för oss i den stora allmänheten att besöka företag som erbjuder lokalt producerad mat. Anordnad i år för första gången. Trevliga besök, där vi dock verkligen inte behöver trängas. Men allt ska ha sin början och vi hoppas på en fortsättning med fler bohuslänska deltagare.

För en söndag kan väl knappast börja bättre än med pinfärska ostron och läcker champagne. Jovisst lockar ostronportern också, men längsta strået drar champagnen. Champagne för mig alltså. Idag är det Hans tur att köra och en passande fläderdryck landar i det andra glaset.

Ostron och champagne

Ostronchampagne står det på flaskan. Den är mycket fin, har ett par år på nacken; smakpaletten har utvecklats och fördjupats samtidigt som den lätta, fräscha krispigheten finns där. Precis som det ska vara i en Blanc de Blancs från Le Mesnil. En perfekt ostronackompanjatör. Vi vet redan vem som gjort den. Bekräftelsen kommer i botten på flaskans etikett.

Champagne Pertois-Moriset. Ett trevligt besök på 2013 års franska vinresa. Ja, det är faktiskt nästan precis ett år sedan vi satt och pratade hos Vincent och provade deras Grand Cruer.

I Everts sjöbod står Per Karlsson bakom tunnan, öppnar ostron och serverar champagne och andra passande drycker. För att komma hit behöver man normalt boka in sig i förväg på ett ostronäventyr. Just idag kunde vi bara droppa in.

”Tugga ordentligt,” uppmanar Per efter att flinkt öppnat några ostron åt oss. ”Det är då smakerna kommer fram.”

Det är gott, riktigt gott. Även en nybörjare på ”råa” ostron, som jag alltså, gillar dem skarpt. Föredrog länge ostron i gratinerad form, ett resultat av en inte alltför lyckad ostronpremiär i Chamonix i unga år. Men sedan svenska ostron började hamna på Hans meny, som alltid älskat de små färska, geleartade läckerbitarna, har utvecklingskurvan varit positiv.

Ostrea edulis, latinet specificerar exakt vad vi bjudits på. Det svenska ostronet, det som av många kännare anses vara det bästa ostronvärlden kan uppbringa. Vem som helst får inte plocka dem. Sedan århundraden tillfaller den rätten endast markägaren och gäller 200 meter ut från strandkanten.

Tänk att ett litet ostron faktiskt har hunnit bli sju, åtta år gammalt innan vi sätter tänderna i det. Ynglen fäster på gamla snäckskal och växer till sig i en komplicerad livscykel. Här kan man verkligen tala om att vara ”hen”. De kan också bli riktigt gamla. Per visar ett imponerande tjockt skal av ett ostron som uppskattats ha nått en ålder av hela 30 år.

Imponerande ostronskal, 30 år gammalt.
Imponerande ostronskal, från ett cirka 30 år gammalt ostron.

Innan vi lämnar sjöboden passar vi på att smaka en annan bohuslänsk specialitet, Grebbestads tångbröd, både mjukt och som knäckebröd. Det har en läcker kryddig ton av hav. På bordet finns också olika sorters torkad tång som kan användas i matlagningen. Den innehåller gott om umami och några tångblad eller lite tångsalt sägs vara en rejäl smakförhöjare till exempelvis fisksoppan. Vi köper med oss lite, det här ska testas hemmavid.

 

Så lämnar vi havsbandet, där friska vindar brusar upp havet och håller mången hummerfiskare i hamn, och far vidare söderut. Först mot honung och stenugnsbakad bröd, men väl hemmavid lockar mer champagne.


Om vårt besök hos ostronchampagnens skapare hösten 2013, läs mer om Champagne Pertois-Moriset.

Annonser