Alves de Sousa; Port i guld, bärnsten och rött

”Vi kan inte avsluta en provning utan Port,” säger Tiago allvarligt. ”Domingos skulle bli väldigt ledsen på oss allihopa.”

Familjen Alves de Sousa har gjort Douroviner i dryga 20 år, men portvin i flera generationer. Tiago är den femte i ordningen. Tradition, men också utveckling.

Tiago Alves de Sousa

Han ställer fram en flaska guldglänsande vit port bordet. Det finns en åldersindikation på etiketten: ”10 year old white”. Det innebär att portvinet är i genomsnitt tio år gammalt. En relativt ny klassificering för vit port påpekar Tiago. Och så berättar han historien.

”Vit port var tidigare vår specialitet, alltså på den tiden när vi gjorde portvin som såldes till de klassiska portskepparna. Vi gjorde vit port i den klassiska stilen, torr eller extra torr. Så när vi bestämde oss för att göra vår egen, ville vi göra något helt annat.”

Resultatet blev en vit port, gjord på samma sätt som röd. Druvorna fick jäsa med skinnet på eftersom de innehåller så mycket smakämnen. Och istället för att som tidigare hälla i vinsprit i slutet av jäsningen, för att få ett torrt vin, så tillsatte de den precis som för en ruby, i mitten av jäsningen för att behålla sötman i vinet.

För den här 10-åriga porten valde man dessutom de allra bästa druvorna. I vingårdarna som ger de röda premiumvinerna, Lordelo, Abandonado och Gaivosa, växer både gröna och blå druvsorter. När man skördade för Dourovinerna lämnades de gröna druvorna kvar. De  fick mogna extra länge och plockades senare. Efter vinifiering och ungefär tio år på fat har vi resultatet framför oss.

”Vi försöker ta vit port till en helt ny nivå,” säger Tiago och tillägger stolt att den rönt mycket stort intresse utomlands.

Quinta da Giavosa 10 year old White.
Guldorange ljus bärnsten. Stor, mogen doft av apelsin, blommor, mandelmassa, lite bittermandel. Medelfyllig, balanserad sötma och syra, där dofterna går igen; marsipan,  parfymerade noter, muscovadosocker i mitten, blommig mot mimosa och en touch av fat. Lång, lång eftersmak.

Utan nämnvärd tidigare erfarenhet av kategorin tycker vi detta är mycket bra, rent av utmärkt. Det finns en fräschhet som tonar sötman, så den uppfattas vara mindre än de faktiska ca 100 gr/liter. Inte den minsta eldighet (som vi är lite känsliga för) och dessutom en mycket läcker doft- och smakpalett.

”Drick till blå ost som Roquefort eller Stilton,” uppmanar Tiago, ”eller gärna till dessert, till exempel paj på äpple eller aprikoser.”

Port Alves de Sousa

Härnäst en 20-årig Tawny. Det må vara genomsnittet, för i blandningen ingår också en del riktigt gammalt vin.

Tiago gillar att göra tawny. Friheten det innebär att blanda och designa vinet över tid. Och det här att flera generationer bidrar och arbetar med att skapa samma vin. En tawny är resultatet av tre komponenter; vingården, vinmakaren och den ansvarige för vinkällaren. Tawnyn vi provar innehåller vin som Tiagos far, Domingos, gjorde för 40 år sedan. Fascinerande!

Quinta da Gaivosa 20 year old Tawny.
Rödbrun, mot orange mörkare bärnsten. Stor doft dominerad av farin, julnötter, mandel, torkade fikon och dadlar. Medelfyllig, söt med balanserad syra. Komplex, torkade julfrukter och dito kryddor. Mycket bra längd.
Återigen känns det fräscht när syran balanserar upp och tonar ner sötman. Återigen väl integrerad alkohol. Läckert, mycket fint.

Så är det dags final med vintage port från den formidabla årgången 2011. Redan utnämnd till en av de bästa årgångarna någonsin.

Alves de Sousa använder druvor dels från Gaivosa och dels från Quinta de Oliveirinha, en annan av de totalt sex egendomarna i familjens ägo. Oliveirinha ligger Cima Corgo, hjärtat av odlingarna av druvor för portvin. Det står för koncentration och rikedom, medan det svalare Gaivosa bidrar med balans och friskhet.

Druvorna fottrampas i lagares. ”Jag är den förste som hoppar i och börjar trampa,” skrattar Tiago. ”Och den siste att gå ur.” Tiago återintroducerade fottrampningen som används speciellt för Vintage och LBV. Aldrig för Douroviner, extraktionen blir alltför kraftig.

Alves de Sousa Vintage Port 2011.
Blårödsvart, helt tät. Stor, ung karaktärsfull och fullpackad doft. Svarta vinbär, björnbär, blåbär, katrinplommon, choklad, mynta, eukalyptus och gröna örter. Fyllig med frisk syra och fina markerade tanniner och behaglig sötma. Oerhört koncentrerad, komplex smakbild. Mycket lång komplext fruktig eftersmak kryddad med kakao.

Ett enastående vin. Förförande, utsökt gott. Vi frågar oss hur man ska kunna spara det när det är så bra nu? För sparas ska det. Ett vin för nya generationer, våra barn och barnbarn menar Tiago. Denna 2011 Vintage Port kommer stå på sin topp om 50 år.

Eftermiddagen har övergått i tidig kväll. Timmarna har gått fort, alldeles för fort. Det är dags att åka tillbaka till Porto. Till vår entusiastiska, positiva och kunniga värd kan vi inte säga annat än:

”Tack, Dr. Tiago.”

 

Schist Alves de Sousa Vineyard

Vi besökte Alves de Sousa i maj 2014. Tidigare artiklar:
Alves de Sousa; Minutiöst, Dr. Tiago
Alves de Sousa; Douro i vitt & rött

Annonser