Om en Garnacha; #14 Ramiro 2007. Finfin kvarsittare.

Hyllvärmare brukar inte vara populära, speciellt inte hos företags ekonomer. Nej, oavsett bransch, så ska det vara snurr på varulagret. Men gräver man i beställningssortimentet flyter det då och då upp viner som verkat ha blivit kvarsittare på hyllvärmarlistan. Det har vi sett också på vår Garnacharesa som startade i våras.

Hyllvärmare är både på gott och ont. Ont, när resultatet är trötta åldringar. Gott, när tiden på hyllan inneburit mognad till konsumentens fromma och vi slipper stå för lagringen. Ramiro passar in i det senare facket.

Lite nätsurfande visar nämligen att Ramiro 2007 lanserades redan våren 2009. Det är drygt fem år sedan. Dock väl inom de tio år som importören anger som lagringspotential. Vi tycker det befinner sig i ett bra drickfönster just nu.

Ramiro Garnacha 2007

Ramiro är en ren Garnacha. Usprunget är DO Carineña, området i Aragonien känt för sina odlingar av Garnacha på gamla stockar med låg avkastning. Exakta uppgifter på råvaran som gått ner i detta vin är dock ej för oss kända. Vinet har under framställningen snabbt passerat amerikanska fat för den malolaktiska jäsningen. Alkoholhalten har man hållit nere, till för Garnacha generellt sett låga 13,5%.

Som producent står Bodegas San Roque S.C, ett av de kooperativ som ingår i Grandes Vinos y Viñedos. Alltså avsändaren till de elementära cirkusvinerna vi provade tidigare i höstas, Payaso och Acróbata.

Ramiro 2007, Garnacha Seleccionada.
Röd, medelintensiv med brun touch. Mogen doft impregnerad av mörk torkad frukt, russin, katrinplommon, läder och lätta örtiga toner. Medelfyllig, frisk syra och avrundade, men markerade tanniner. Torkad fruktighet; russin, katrinplommon, björnbär. Kryddigt, torkade örter. Bra eftersmak med torkade mörka sötfruktiga bär, vitpeppar och anis.
Karaktärsfull, stram mogen charm i den enklare klassen.

Hyllvärmartiden har i Ramiros fall varit gynnsam; levererar till lågt pris, en finfin kvarsittare.

Ramiro Garnacha 2007

På SB: Ramiro Garnacha 2007, art.nr 74469 (beställningssortimentet), 69 kr (66 kr vid inköpstillfället i augusti).