Catena, egensinnigt x 3

Blindprovningstäckelsen dras åt sidan. Flightens tre sista glas har redan väckt stort intresse. Vad är det? Jo, här hittar vi några karaktärsfulla endruveviner från Mendoza. Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon och Malbec i terroirtappning. Argentinskt är inte vanligt förekommande i våra provningar, men här lockar Catena verkligen till mersmak.

Catena Zapata, egensinnig trio från 2009

Bodega Catena Zapata har i 30 år varit drivande i utvecklingen av kvalitetsviner i Argentina. Familjen Catena började sin vinodlarbana redan i början av 1900-talet, men det var efter att Nicolás Catena på plats inspirerats av kalifornisk vinodling och vinmakning som kvalitetsvandringen började. Segmentet ”bulkvin” såldes av och fokus sattes på kvalitet och terroir. Idag leds Catena Zapata av Nicolás dotter Laura.

Experiment och forskning har länge stått högt på agendan. När Laura anslöt till företaget 1995 startade hon bodegans nya forskningsavdelning. Efter många framgångrika år ombildades den 2013 till Catena Institute of Wine som samarbetar med universitetet i Davies, Kalifornien, och universitetet i lokala Cuyo.

Catena har bland annat inriktat forskningen på klonurval, höghöjdsplanteringar och assemblage av vin från lotter med olika terroir; jordmån och höjd. Konceptet ”microclimat blendning” används för att uttrycka denna blandningsfilosofi för endruveviner.

Vingårdarna ligger verkligen högt, upp till 1450 m.ö.h. Imponerande att druvorna anpassar sig. Mycket ljus är tydlig en viktig nyckel. Kartläggningen av jordmån och lägen har resulterat i en karta där Mendozas distrikt, Luján de Cuyo, Maipú, Tupungato, Tunuyán och San Carlos,  fått sällskap av ytterligare ”appellationer” och naturligtvis information om Catena Zapatas bästa vingårdar.

De tre viner vi provar är just sådana appellationsbetecknade viner. De tillhör instegsklassen och lanserades i Sverige våren 2012. Ett par år i vår provningsledares källare har utvecklat dem i välgörande riktning.

 
Catena Cabernet Franc El Cepillo 2009Catena El Cepillo Cabernet Franc 2009
Från El Cepillo i norra delen av San Carlos. Hög höjd, sandiga lössjordar.

Rödblåsvart, mycket tät färg. Doften börjar i kemi och cigarettrök, övergår till mörk frukt kryddad med mint och gröna toner. Fyllig med frisk syra och markerade tanniner och i starten en övergående, märklig spritsig bikarbonatkänsla. Mörka blå syrliga bär, plommon och läcker grön paprika. Bra längd med sötsyrlig blågrön frukt. Fruktig men stram stil med kraft och bra koncentration. Framförallt egensinnigt! Gillar.

 

Catena Cabernet Sauvignon Agrelo 2009Catena Agrelo Cabernet Sauvignon 2009
Appellationen heter här Agrelo och vi befinner oss då i Luján de Cuyo och området runt Catena Zapatas inkainspirerade, pyramidformade vinanläggning. I hjärtat av Cabernet Sauvignon-land i Mendoza, som det står på baksidesetiketten.  Här är höjden ”endast” dryga 900 m.ö.h. och jordmånen består av djupa, leriga jordar.

Mörkt, tät rödblå. Ung till utvecklad tät doft med mycket rostade fat, lätt rökighet, mörk frukt och viss komplexitet. Fylligt med frisk syra och markerade sammetstanniner. Välstrukturerat, gomfyllande, fokuserat med distingerad kraft och finmejslad textur. Mörk, sötmogen komplex fruktighet, plommon och svarta vinbär, rostade fat och choklad i lång eftersmak. Välskräddat i den eleganta koncentrade, fruktiga stilen. Ja tack, läckert!

Catena Malbec Vista Flores 2009Catena Vista Flores Malbec 2009
Klassisk Argentinadruva från Vista Flores i Tunuyán i mellersta Mendoza. Sanddominerade jordar.
Klassisk mark för familjen Catena som odlat Malbec här sedan 1950-talet.

Röd, blåton, tät. Utvecklad, kryddig doft med kemiska inslag, curry, spiskummin, ingefära, gummi, rökt stekt fläsk, fruktigt av mörk frukt, syrliga moreller och fat. Fylligt, frisk syra och markerade tanniner med da capo på dofter i kryddig tät sötfruktighet. Stramt, strukturerat, koncentrerat i elegant kraftfull stil. Evighetslång komplex, tät eftersmak med kryddig fruktighet och karamell. Mångfasetterat, egensinnigt. En karaktärsfull fullpackad smällkaramell. Utmärkt.

Karaktärsfulla viner, egensinniga viner, goda och intressanta. Tack J för urvalet! Vi kommer gärna återvända till Catena Zapata.

Annonser