Special Club – Charlier & Fils 2002

Ett nytillskott bland provade Special Club-producenter är Charlier & Fils. Vi hittade en härligt läcker och fyllig champagne som i provad utgåva fått några år på nacken.

Charlier & Fils är en av de 28 medlemmarna som utgör Club Trésor de Champagne. Små odlare, egenproducerad fin champagne. Speciellt den prestigechampagne som buteljeras under det gemensamma varumärket Special Club. Namnet får endast bäras av den bästa årgångschampagnen och först efter kritisk provning och godkännande.

Champagne Charlier & Fils drivs av dottern i huset, Carole tillsammans med makenYves Perrin. Hemmavist är den lilla byn Montigny-sous-Châtillon, en bit väster om Épernay. Det är bara en kort bit från Moussé Fils, en annan Special Club-producent som vi besökte för förra året.

Den här delen av Marnedalen är Pinot Meunier-land och mycket riktigt domineras också Charliers 15 hektar odlingar till tre fjärdedelar av den här druvan. Däremot är den i minoritet i Special Club-cuvéen. 2002:an tros bestå av 45% Chardonnay, 30% Pinot Noir och 25% Pinot Meunier.

Ca 120.000 flaskor produceras varje år. Gemensamt för dem är att de alla börjat sina bana i fat, inte helt vanligt för champagne. I källaren står nämligen 34 stora ekfat, gamla fourdres, som används för jäsning och lagring av basvinet. Det här vinifieringen bidrar naturligtvis till den fylligare stilen. Som för alla Special Club har vinet lagrats minst tre år på jästfällningen i flaska innan degorgering.

Charlier & Fils Brut Special Club 2002

Champagne Charlier & Fils Special Club Brut 2002
Djupt mörk gul med fina små bubblor. Doften stor och ljuvlig. Mörk mogen frukt, röda äpplen, vita blommor, brioche-brödig, nougat och en mycket lätt mineralrökig slöja. Smaken är mogen, fyllig, torr med fräsch syra och fin mousse. Gommen fylls av inslingrande fruktiga, komplexa smaker. Eftersmaken mycket lång med söta frostnupna, fortfarande friska röda vinteräpplen och läcker kola.

Utmärkt i härlig fyllig stil. Läckert!

Champagne Charlier & Fils importeras till Sverige av ChampagneHuset. Årgång 2002 finns fortfarande på magnum, medan det i normalstorlek är 2004 som gäller.