Beaujolais, ny och ony

Vi brukar köpa och prova. Verkligen inte för kvalitetens skull inte, utan mest på skoj. Lanseringsdag för en vecka sedan, den 20 november. Alltid den tredje torsdagen i november, lika över hela vårt klot. När juletider står inför dörren, en lättsam följeslagare till säsongens första vörtbrödssmörgås med skinka.

Den stora hypen är över sedan länge. Den var väl som störst på 1980-talet. Men fortfarande firas ankomsten av Beaujolais Noveau på en del ställen. Givetvis på hemmaplan i Frankrike, men även på andra håll.

Decanter tittade in i fenomenet häromdagen och konstaterade att det fortfarande är stort i Japan. 43% av produktionen exporterades 2013, vilket motsvarar 13,3 miljoner flaskor. Japan importerar hela 7,9 miljoner flaskor. USA, som kommer på andra plats, ”endast” 1,77 miljoner.

Beaujolais Noveaun brukar vara lättklunkat saftigt. Av Gamay-druvan naturligtvis. Maceration carbonique framhäver fruktigheten, men tack och lov verkar användning av den värst stinkande skumbanansaromframkallande jäststammen B71 fasats ut.

Noveaun är gjord för att drickas ung. Den ska drickas ung. En kvarglömd flaska av förra årets skörd bekräftar detta ack så väl.

 
Beaujolais Noveau 2013 and 2014

Art’s Beaujolais Noveau 2013 har sagt bye, bye till den ungdomliga frukten och kvar ett år senare är ett tunt, syrligt rödtjut där spinkig doft och smak enas kring röd saft med tonvikt på lingon. Skulle ha druckits ung, japp.

Ur 2014 års Beaujolais Noveau från P. Ferraud et Fils  väller unga fruktigt saftiga dofter; röda fräscha bär, massor av jordgubb, hallon, lingon. Vi plussar på med en touch av smågodistoner och en lätt blommig slöja. I gommen fruktigt, lätt  bärsaftigt och mjukt, med hygglig eftersmak. En lätt ryggrad bär i alla fall upp vinbabyn där sötfruktigheten döljer alkoholen och leder Honom till att fråga om det är vin eller osötad saft vi dricker. Till skinksmörgåsen? Gärna.

Summa summarum: Ny Noveau = fruktigt. Ony Noveau = snipigt. Glöm inga flaskor, drick före årets slut!

Sökordet ”beaujolais noveau” får i skrivandes stund inga träffar på monopolets hemsida. Märkligt, eller kanske inte (den där sidan upphör aldrig att förvåna). ”Beaujolais” och ett rullande ner i resultatlistan får däremot upp P. Ferraud et Fils 2014 Beaujolais Noveau. Eller också kan man förstås slå artikelnumret 5481 direkt (79 kr, nov. 2014).

 

3 reaktioner till “Beaujolais, ny och ony”

    1. Foillard fungerade fint. Lite förvånad, inte en flaska i hela västsverige, men har tryckt på beställningsknappen. Två – en nu och en i april! Tack för tipset! 🙂

      Gilla

Kommentarer inaktiverade.