Om en Garnacha; #17 Serre de Catin 2011. Alert från Mont Olivet.

En låda Serre de Catin 2011 landade i källaren i somras. Resultatet av att vi fallit pladask för Clos de Mont Olivets hundraprocentiga Grenache Noir. Inte helt vanligt för en Côte-du-Rhône. Naturligtvis ska den få en plats i vår Garnachaserie. Det är lite spännande att korka upp. Håller vårt första intryck?

Nja, första flaskan blir lite av en besvikelse, mer åt mogna torkade hållet med mycket russin. Inte alls oävet, men inte så vi mindes det. Nästa flaska däremot. På topp, underbart fruktigt i den moderna stilen. Flaskvariation? Vi tummarna för de kvarvarande flaskorna och tänker inte vänta alltför länge.

Clos du Mont-Olivet, Serre de Catin 2011

Serre de Catin är jäst på betongtank, därefter ståltankslagrat fram till sommaren efter skörd. En liten, sandig vingård bistår med druvorna. Knappt en hektar, inköpt 2002 och planterad med drygt 40 år gamla stockar.

Egentligen var plätten Serre de Catin avsedd att bistå med blanddruvor till andra Côtes-du-Rhône-viner. Resultatet av den första vinifieringen 2003 var dock så bra att det fick bli en egen etikett. Till glädje för alla Garnacha/Grenache-älskare.

Serre de Catin 2011, Côtes-du-Rhône.
Halvtät röd färg. Stor, utvecklad mycket fruktig doft med komplexa inslag; skogsbär, björnbär, moreller. Kryddigt av en liten näve torkade örter och malen vitpeppar. Drygt medelfylligt med frisk syra och markerad strävhet. Gomfyllande syltsaftigt, mycket fruktigt där dofterna återkommer. Koncentrerat, balanserat och bra struktur. Fin längd. Modernt fruktdrivet med stram ryggrad. Alert och kraftfullt. Mycket bra! Yummy!

David Sabon

Vi träffade David Sabon från Clos du Mont-Olivet i början mars. Så här skrev vi då…

Egendomen Clos du Mont-Olivet i Châteauneuf-du-Pape räknar 1932  som sitt födelseår. David tillhör den fjärde generationen, liksom vinmakaren och brodern Thierry Sabon.  På hemmaplan äger man 28 hektar, spridda på en rad olika lotter, och i Côtes-du-Rhône finns ytterligare 17 hektar i kommunen Bollène. Därtill några lotter med druvor för egendomens bordsvin.

Grenache är naturligtvis stjärnan på den Sabonska himlen. Vi befinner ju oss i druvans franska högborg.  ”A beautiful variety,” betonar David. Men påpekar samtidigt att det är en druva som inte alla älskar. Anledningen är att vinet lätt springer upp i alkoholhalt när druvans sockernivå når höga höjder i väntan på  smakämnenas optimala mognad.

Hos Clos du Mont-Olivet är det just druvornas fenoliska mognad som är viktigast och man väntar därmed att skörda tills den infunnit sig. Att skörda tidigare anser man inte vara något alternativ, visserligen skulle alkoholhalten bli lägre, men vinet så mycket fattigare på smakämnen.

I vinkällaren är utmaningen att bevara renheten i frukten och skapa välbalanserade viner. Något som man anser bäst görs med gamla ekfat, det enda som finns i källaren förutom betong och stål. Liksom hos föregående talare, Christoph Schaefer från Weingut Willi Schaefer, så är det flitiga avsmakningar i källaren som ligger bakom varje cuvée.

David Sabon förklarar Mont-Olivets husstil; komplexa, eleganta viner där målet är att balansera den friska syran med fruktens renhet och bra tanniner. Rätt nivå på extraktionen är ledstjärnan. Alkoholhalt anser han inte vara något problem när vinet är välbalanserat.

”Vi vill inte göra trendiga viner som behagar kritikerna,” säger David. ”Vi gör vin baserat på det naturen ger oss och som vi är stolta över.” Tydligen går stilen hem hos kritikerna också. Speciellt toppvinet La Cuvée du Papet brukar kamma hem höga betyg.

I Clos du Mont-Olivets vinportfölj finns flera cuvéer från Châteauneuf-du-Pape och Côtes-du-Rhône, inklusive en vit Châteauneuf-du-Pape och en rosé från Côtes-du-Rhône, samt ett enklare bordsvin.

Clos du Mont-Olivet Wines