Saffran & Sauternes. Årets luciavin avsmakat.

Medan de flesta dricker kaffe till sina lussebullar, föredrar vi Sauternes. Älskar kombon av saffransbullar och saffronstonerna från en mognad Sauternes.

Årets avsmakning bekräftar det sistnämnda, mognad Sauternes. Det är med åren saffranstonerna blommar upp. Årets Sauternes är nyinköpt och bara på babystadiet när det gäller luciakryddan framför andra.

Lucia wine Ch Grillon Sauternes 2011 with lucia safron buns

Bullarna är också lite innovativa. Hemgjorda av Honom. Det har då aldrig hänt tidigare. Ett recept baserat på Hellmans majonäs inspirerade tydligen till stordåd i köket medan undertecknad befann sig utom synhåll. Varför göra kusar, när man kan göra dem som bullar med lite extra fyllning? Här finns kardemumma, kanel respektive svartvinbärsmarmelad. Saftiga och fina alla tre, men speciellt den sistnämnda föll i smaken.

Årets Sauternes då? En Château Grillon 2011. Härligt tjock sauternesdoft. Aprikos, apelsin, björnklister, lätt kryddigt med ett uns saffran, kärnor och bittermandel. Fyllig i gommen, söt med bra syra. Hygglig, dock lite tunn eftersmak. Helt okej luciafikavin, men några år i källaren hade gjort susen för att göda saffranstonerna.

Lucia wine Ch Grillon Sauternes 2011

Annonser

2 thoughts on “Saffran & Sauternes. Årets luciavin avsmakat.”

Kommentarer inaktiverade.