Ginger & Ginger – kaka finner maka

Fjärde advent anno 2014. Ingefära i glas och i bakat. Ginger wine och pepparkaka. Engelskt med 1700-talsana. Svenskt från nytänkt norrländsk kakbana.

English Heritage Ginger Wine
Ginger wine, ett vin gjort på ingefära och russin, plus en massa socker för att få det att jäsa till vin. Drickes kallt, varmt eller blandas med skotsk whisky till en Whisky Mac. Nja, så god var inte den drinken. Vi föredrar de båda förstnämnda alternativen.

Till Sverige importeras den anrika Stone’s Original Green Ginger Wine. Det var vinet som omnämndes redan 1740, tillverkat av The Finsbury Distilling Company i London och uppkallat efter den viktigaste kunden, specerihandlare Joseph Stone. På den tiden ansågs vinet vara mycket nyttigt, till exempel för att skydda mot koleran, underlätta matsmältningen och inte minst som afrodisiakum. Innehållet i Stone’s gröna flaska har vi dock (ännu) inte provat.

I glasen häller vi ett Ginger Wine producerat av den engelska fruktvinsspecialisten Lyme Bay Winery för English Heritage, det vill säga den engelska organisation som förvaltar över 400 historiskt viktiga byggnader och monument. Så inhandlades också flaskan för snart ett år sedan i en English Heritage-butik intill det magnifika Osborne House, drottning Victoria och prins Alberts egendom på Isle of Wight.

English Heritage Ginger WineVi börjar kallt. Doften är stor och intensiv, väller upp ur vinglaset. Söt, parfymerad, massor av ingefära, men också citronte, pomerans, grape och svartpeppar. Riktigt fylligt i smaken, frisk syra och mycket sött. Enormt kryddigt, ingefära, peppar och honung. Pepparkaksvibbar. Mycket lång, kryddig eftersmak. Alkoholen på 14,5% göms i sötman. Vi gillar, riktigt gott när man vant sig vid en häftig kryddchock.

Varmt då? Doften mjukas av och blir inte lika parfymerad. Smaken fortfarande häftigt kryddig med peppar och ingefära. Man får lite ”rensa luftvägarnakänsla”. Som omväxling till glöggen, ja tack.

Så var det det här med tillbehören. Sauternes-lussebullarna från lucia fungerar fint. Men ett snäpp bättre är pepparkaka. Dock inte vilka pepparkakor som helst, utan apelsinpepparkakor.

Pepparkakor har vi aldrig varit storkonsumenter av. Okej, det brukar väl gå något paket till advent, men inte några mängder. Däremot är vi apelsinfrälsta. Älskar också kombon choklad och apelsin. Romerska bågar, mums.

Nyåkers apelsinpepparkakor-30Nu var det premiär för apelsinpepparkakor. Två ord räcker: försvinnande goda.

Dessutom känns det som de två är gjorda för varandra. . Ginger wine och Nyåkers pepparkakor med apelsinsmak. Kärlek vid första ögonkastet.

Ginger ♥ Ginger = True!

Vill du prova att göra eget ginger wine? Kanske ett recept från the Guardian kan inspirera.

Annonser