Om en Garnacha; #23 Finca Antigua 2010. Trist typ.

Precis när euforin är som störst kommer verkligheten och tar ner oss på jorden. Efter den kavalkad av utmärkta Garnachor som radat upp sig på provningsbordet (och speciellt de nyligen avsmakade från Calatayud: El Puño, Olvidada de Aragón, Honoro Vera, Attica och Langa) är det lätt att falla i tron att bara det står Spanien och Garnacha på etiketten så är innehållet bra. Så är icke fallet, men det är så klart, med detta glas har vi också flyttat oss utanför de gamla stockarnas Aragonien.

Normalt brukar vi inte ödsla tangentkraft på det vi absolut inte gillar, men nu är det ju en Garnacha och avsikten var redan från början att inkludera allt vi provar i serien. Så här kommer strax sågningen.

Vinet är producerat av Finca Antigua, översatt ”den gamla gården”, i La Mancha. Ett projekt av familjen Martínez Bujanda som invigdes 2003. 421 hektar (eller 1000, beroende var på hemsidan man läser) i provinserna Cuenca och Toleda. Som kontrast till namnet är vineriet nybyggt i en ytterst modern stil med blänkande ståltankar, mängder av små fat och ny utrustning innanför skalet.

Finca Antigua Garnacha 2010

Finca Antigua Garnacha 2010, DO La Mancha.
100% Garnacha. 5 månader på amerikanska barriquer.
Klar, halvtät mörkt körsbärsröd. Återhållen doft med en svag aning om skogsbär och kryddighet. Knappt medelfyllig med otrevligt genomträngande syra, knappt märkbara, torra tanniner och tunn lingonsmak. Viss eftersmak med lite uttorkad frukt och dito fat.
En obalanserad, trist typ. Häll i grytan.

Länk till Finca Antiguas hemsida.

På SB: Finca Antigua Garnacha 2010, art.nr 71023 (beställningssortimentet), 101 kr (inköpt aug. 2014, då 99 kr). Importör: Amka Vinimport AB.

Finca Antigua Garnacha 2010

Annons