Om en Garnacha: #24 Alto Moncayo 2011. Kokos & pralin.

Garnacha i kubik. Eller snarare kvadrat, om man ska se till etiketten. I glaset har vi Alto Moncayo från bodegan med samma namn. Ett ännu ungt koncentrat impregnerat av aromerna från en ansenlig tid på nya fat.

Vi är tillbaka i de gamla Garnacha-stockarnas eldorado, spanska Aragonien. Nu lite norr om Sankt Vincents Zaragoza, i DO Campo de Borja, vid Moncayo-bergets fot.

Alto Moncayo 2011

Garnacha i världsklass var idén bakom Bodegas Alto Moncayo när projektet startade 2002. Ett både lokalt och globalt projekt. Lokalt när det gäller druvor och vineri. Globalt när det kommer till människor. Tre män från olika världsdelar stod bakom starten, så skriver importören: spanjoren Jorge Ordoñez som arbetat med att marknadsföra spanska viner i USA, den amerikanske vinimportören Dan Phillips och så australiensaren Chris Ringland som står för vinmakningen.

Resultatet är tre kraftfulla viner i modern fruktdriven stil:
Alto Moncayo är vad producenten själv kallar ”flaggskeppsvinet”. Aquilon beskrivs som ”det bästa av det bästa” och får druvorna från de allra äldsta stockarna plus två år på nya fat. Till sist Veraton  med epitetet ”tredjevin” (vilket vi skriver om i nästa post).

Alla tre vinerna är behängda med höga poäng från Parker (inklusive 100-poängare till Alto Moncayo 2007 och 2009), Wine Enthusiast, Wine Spectator med flera vinkritiker. Därmed inte sagt att det här är viner för allas gom. Djupa böjelser för stilen bör vara en förutsättning för att kunna göra vågen.

Bodegan jobbar med gamla stockar från vinodlingar på 500-800 meters höjd, försiktiga sluttningar nära berget Moncayo. Totalt disponeras 62 hektar. Jordmånen är genomsläpplig, mycket stenig: kalksten eller märgel, dolomit, kvartsit och skiffer. Det är svalt, torrt och vindpinat av den outtröttliga nordvästan ”El Cierzo”.

Alto Moncayo 2011

Alto Moncayo 2011, DO Campo de Borja.
Garnacha från 40-70 år gamla stockar, avkastning i snitt endast 6 hg druvor per stock. Jäsning i små öppna kar. 20 månader på nya franska och amerikanska små fat. Varken klarat eller filtrerat.

Röd med blå ton, tät. Återhållen ungdomlig till utvecklad doft. Mjuk, mycket fruktig, röda bär, mörka körsbär kryddat av lite mint. Fyllig med frisk syra och avrundade tanniner. Oerhört koncentrerat med sammetsstruktur. Fruktigt, kryddigt och kaffepraliner (Anton Berg säger någon). Lång eftersmak med smörkola och kokos, som avslutas i en eldig svans där de 16 procenten gör sig påminda.

Fräscht, ”speciellt” koncentrat där den efterhängsna kokosen drar ner betyget i denna halvblinda provning. Men visst, det här är utmärkt kvalitet, kanske bara lite för mycket för våra gommar. Eller bara för ungt. En halv flaska blir över och förvaras i kylen till dag sex. Nu vinner vinet betydligt mer gillande. Kokosen har lagt sig, mer integrerat, mer angenämt. Flaska nummer två blir härmed förvisad till 10 års källarvistelse. Därefter tror vi oss få något helt i vår smak.

Länk till Bodegas Alto Moncayos hemsida.

På SB: Alto Moncayo 2011, art.nr 99400 (tillfälligt sortiment, slutsålt), 329 kr (inköpt maj 2014). Importör: Vinovativa.

 

Annonser