Sommelierernas Dag 2015

Sommelierernas Dag 2015Kunskapspåfyllande, kontaktknytande och kul.
I helgen gick 15-årsjubilerande Sommelierernas Dag av stapeln på Clarion Hotel Post i Göteborg. En dag som tack vare jubileet blivit två. Master classes och provningar på lördagen och dryckesmässa på söndagen. Ett suveränt koncept som vi hoppas kommit för att stanna.

Välja var nödvändigt på lördagen. Tre av åtta seminarier fick plats i agendan. Naturligtvis klev vi på Michel Jamais master class och tog oss runt Spanien i Garnachas spår. Garnacha har ju senaste året legat oss lite extra varmt om hjärtat.

Han fortsätter med ölbryggare och därefter destillerat med Jamais, medan skribenten själv far till Tyskland och Joel B Paynes master class om VDP.  18 viner senare har fröet såtts till ett begär om att dyka djupare. Vi som så ofta skuttat över Tyskland och först längre västerut börjat följa vinvägarna.

Avslutar dagen tillbaka i Spanien. Sherry master class med Anders Öhman. En exposé över de olika stilarna, stöpta av Gonzalez Byass. Så fina, men det är den 30-åriga Apostoles VORS som stjäl hjärtat.

En högersväng inleder söndagen. Där står inresta tyska VDP-producenter på rad. Till vår stora förvåning behöver vi inte tränga oss fram. Vi tar svängen två gånger om. Först den vita turen, sedan den röda med Spätburgunder i blick. Entusiasmen från gårdagens VDP-seminarium späs på och vi anar början till en tysk kärleksaffär.

Det är alltid extra roligt att prata direkt med producenten. Inte konstigt att vi stannar till och låter Sandrine från Domaine Thibert hälla ljuvliga Chardonnayer från byarna i franska Macôn.

Att välja var tyvärr nödvändigt även på söndagen. En mängd utställare och begränsat med tid. Timmarna flyger förbi. Vi hinner prova några fler trevliga viner; franska, spanska, någon österrikare, australiensare och ett par amerikanska från Oregon. Ingen nämnd, ingen glömd, men tids nog återkommer vi. För vi kommer hem med fullklottrade noteringsböcker och många intressanta spår att följa.

En eloge till Sommelierföreningen Västra Sektionen för suveränt arrangemang!

Sommelierernas Dag 2015 glasses

 

Annons