Förbannat läckra Sancerre, kimmeridge och flinta

Kimmeridge och ståltank. Flinta och fat. Sinnebilden av Sancerre är oftast svartvinbärsbladsdoftande. Det är så mycket mer. Olika jordmåner, olika vinifiering, olika anslag i näsa och gom. Vi har plockat upp två diametralt olika Sancerre från vårt besök hos Henri Bourgeois som smält våra hjärtan (igen).

Den förbannade sluttningen i Chavignol, Les Monts Damnés, ger ett förbannat gott vin i Henri Bourgeois tappning. Vi tyckte 2007:an var på topp när vi besökte dem i oktober 2013, men det vete katten om vi hade rätt i. När vi nu drar korken ur en hemförd flaska är den kanske ännu läckrare med sin skolkritiga mineralitet.

Les Monts Damnés är kimmeridge. En oerhört brant sluttning, ända sedan medeltiden känd för att ge utsökta viner. Bourgeois uppfostrar vinet från de friska Sauvignon Blanc-druvorna på ståltank.

Henri Bourgeois, La Côte des Monts Damnés 2007 Sancerre

La Côte des Monts Damnés 2007
Djup guldgul färg. Stor utvecklad till mogen doft. Först tropiska toner och lätt blommiga drag, sedan kommer citrus, mineraliteten och skolkritan. Medelfyllig, torr med frisk markerad syra och rund, gomfyllande yppig känsla. Eftersmaken är ljuvligt lång: mineralitet, citrus, knappt mogen ananas, komplext med lätta gröna vegetala toner.
Rasigt med läcker struktur. Utsökt!

I Sancerre d’Antan hittar vi andra toner. Sauvignon Blanc-druvor från en gammal vingård där jordmånen är rökig flinta, silex på franska. d’Antan har fått jäsa på gamla fat (4-6 år), därefter en tolv månaders vila på fällningen med battonage två gånger per vecka under oktober till mars, därefter bara en. Endast två omdragningar (vid fullmåne!) på hela året. Varken klarat eller filtrerat. d’Antan gav oss då provningens största wow-faktor. Nu blir det wow x 2.

Henri Bourgeois Sancerre-9461

Sancerre d’Antan 2008
Vackert djupt guldskimrande. Stor, bred utvecklad, komplex doft med integrerade krämigt gräddiga fattoner kombinerat med krispiga krusbär och återhållna svartvinbärsblad samt en liten mineralitet. Medelfyllig med sylvass krispig syra samtidigt som gommen fylls av en rund härlig känsla. Den första attacken ger citrus, aprikos och mogen frukt. Mitten krispiga friska gröna krusbär och slutet rund flädersaft och krämiga fat. Lång, lång, lång komplex eftersmak där citrus, svartvinbärssaft och den krämiga känslan framhävs. 
Utsökt! Wow, wow!

Det här borde varje vinälskare få uppleva. Utforska Sancerre! Här finns så mycket mer än svartvinbär och krusbär!

Läs mer:
Om vårt besök hos Henri Bourgeois i skördetid.
Om Sancerres och dess olika jordmåner.
Om Chavignols stolthet jämte vinet, den godaste(?) getosten: Crottin de Chavignol.
Länk till Henri Bourgeois hemsida.
Importör: Philipson Söderberg.

Henri Bourgeois Sancerre

 

Annonser