Terrific wine women på Ästad Vingård

När du har sex hyllade kvinnliga vinmakare runt bordet, samlade i anslutning till Internationella Kvinnodagen, är ämnet ofrånkomligt; Finns det en speciell kvinnlig vinmakningsstil? Och, om det är så, hur kan man beskriva ett kvinnligt vin?

De har kommit från Österrike, Frankrike, Tyskland, Italien och hela vägen från Washington state i USA. Har kommit till Sverige för att delta i TWWD2015, Terrific Women’s Winemaker Day, på Ästad Vingård.

TWWD är en lek med ord. Huvudrollen i eventet spelar dessa kvinnliga vinmakare, och de har en sak mer gemensamt, förutom att vara kvinnor. De representeras alla i Sverige av importören Terrific Wines, organisatören av TWWD.

Det här var den tredje, och sista upplagan av eventet. Så var det bestämt redan från början, fick jag reda på. Tre år, tre event där vinmakarna presenterar sig själva och sin vinmakning på seminarier med provning. Medan de första två, 2013 och 2014, bara hölls i Stockholm, utvecklade det sig i år till ett tvådagarsarrangemang. Den första dagen i Stockholm, med en lång rad vinmakare, och den andra, till glädje för oss vinälskande västkustbor, i samverkan med Ästad Vingård på Ästad, mitt ute på landet en bit innanför Varberg.

Giulia Negri, Francoise Feuillat-Juillot, Clotilde Davenne, Dorli Muhr, och i främre raden, Sarah Goedhart och Marie Menger-Krug.
Giulia Negri, Francoise Feuillat-Juillot, Clotilde Davenne, Dorli Muhr, och i främre raden, Sarah Goedhart och Marie Menger-Krug.

Det är en solig, men väldigt blåsig och kylig dag, den 10 mars. Vinstockarna i Ästads vingård sover fortfarande sin skönhetssömn. Utanför grinden, fotosession. Jackor på, hår som blåser i vinden. En kort promenad, vi beundrar trädgården runt gårdens spa, och fler bilder. Några minuter senare, koppar med varmt kaffe på bordet i Vinhuset. Och lite prat kring manligt och kvinnligt i vinets värld.

Runt bordet, från Österrike och Carnuntum Dorli Muhr. Från Frankrike och Bourgogne, Clotilde Davenne, Chablis och Francoise Feuillat-Juillot, Montagny. Från Tyskland, med vingårdar i Pfalz och Rheinhessen, Marie Menger-Krug. Från Italien, the Barolo girl Giulia Negri. Från Hedges Family Estate i Washington state, USA, Anne-Marie Hedges med dottern och vinmakaren Sarah Goedhart.

Tillbaka till frågan, finns det skillnader i vinmakning relaterat till kön? För att generalisera, och baserad på den summerade erfarenheten runt bordet, så verkar svaret vara ett solklart Ja. En skillnad i attityd och i stil. För att generalisera.

Medan män kan ha en mer teknisk attityd, verkar kvinnliga vinmakare mer uppfostra och ta hand om sina viner, nästan som om de vore barn.

”För mig, är det bästa exemplet min man,” säger Marie. ”Han är också vinmakare. För honom handlar det mycket om att jaga för att få det bästa vinet. För mig handlar det om att hitta vinet, följa med det, hela vägen till flaskan, att ta hand om det.”

Dorli, som har jobbat med internationell PR inom vin i 25 år bekräftar. Det finns en skillnad, troligen relaterad till självförtroende. ”Män kommer och presenterar sina viner som om det varit en heroisk insats att göra det. De är hjältar. Kvinnor presenterar sina viner som ‘oh, det är mina barn du ser här och se hur vackra de är’.”

Jagande hjältar och omhändertagande mödrar. Karikatyrer för att beskriva skillnader, men i det finns en essens relaterad till hur man närmar sig uppgiften, hur man bygger och utvecklar vinmakningsförmågan. Ödmjukhet?

Ett kvinnlig vin, vad är det som karaktäriserar ett sådant? Förslagen kommer snabbt runt bordet; ett vin som går bra ihop med mat, som inte tävlar med maten. Clotilde summerar: ”Ett vin som visar upp maten på ett bra sätt och inte tar över, inte dominerar.”

Rent, inte för kraftfullt och inte så hög alkoholhalt är andra utmärkande drag. Ytterligare en viktig detalj är att ursprunget på vinet finns där, någonting som Francoise inkluderar när hon beskriver sin vinmakningsstil: ”Jag gör vinet väldigt rent, från jorden, utan för mycket ek och väldigt mycket terroir. Mycket elegant, mycket fint.”

Men det finns avvikande uppfattningar. Giulia delar passionen för vad jorden kan ge, men understryker kraften i sin Barolo. Stilen handlar mer om personlighet, än att vara manlig eller kvinnlig:

”För mig handlar det om att göra ett vin som verkligen representerar mig, arbetet som jag gör varje år,” säger Giulia. ”Det finns en liten bit av mig själv, min själ i det. Ett vin som berör mitt hjärta, det är ett vin som jag känner att producent finns i.”

Marie menar att kvinnliga viner inte alltid behöver vara eleganta och mjuka: ”För att passa min smak så kan det ha lite hörn, lite syra och inte vara helt jämnt och mjukt i karaktären, utan istället vara livligt och ibland ett högljutt vin. När du doftar på det får du en symfoni av aromer och jag älskar viner som ligger länge i munnen. Så harmoniska viner, men med nerv.”

Fler och fler kvinnor blir vinmakare, men det är fortfarande främst en manlig värld. Nya vinmakare lär sig oftast professionen av män. Det tar tid att finna sin egen stil, att ge vinet den kvinnliga touchen, den personliga touchen. Till skillnad från de flesta andra jobb så får du bara en chans per år. Oavsett om du är man eller kvinna.

Tiden flyger, samtalet avslutas. ”Är någon intresserad av att prova Ästads viner från tank?” Lars Torstensson, konsulterande vinmakare till Ästad Vingård, ställer frågan och alla hoppar upp direkt. Lunchen kan vänta, möjligheten att prova svensk Solaris har högre prio. (Det första stilla vinet kommer släppas till sommaren, värt en tur till Ästad vågar jag säga.)

Bevis på enastående vinmakning kommer vi få gott om under eftermiddagen. En stor skara har tagit sig till Ästad för seminarierna och efterföljande vinmakarmiddag. Vi möter sex regioner, sex vinmakare, sex personligheter och provar riktigt, riktigt bra viner.

TWWD2015 @ Ästad Vingård.
TWWD2015 @ Ästad Vingård.

 

Annons