Vingårdsbesök på svenska @ Ästad Vingård

Jo, du kan. Åka på vingårdsbesök i Sverige. Ingen nyhet för de mest insatta, men troligen för många andra. En av de nyare etableringarna är Ästad Vingård. En vinproducent där ambitionerna är på topp. ”Vi ska göra Sveriges bästa vin,” säger Daniel Carlsson, ansvarig för produktion och utveckling av Ästads viner.

Vagnshjulet, Ästads logotyp.
Vagnshjulet, Ästads logotyp.

Jag har kört söderut från Göteborg, följt kusten som löper en kort bit från E6:an. I Halland svänger jag vänster mot Tvååker, precis efter att ha passerat skyltarna som visar i motsatt riktning till stränderna och Varberg. Små vägar, fält, in i en skog, och så öppnar landskapet upp igen. En liten sjö, många byggnader och där borta, på sluttningen bakom husen med hotellrum, vingården med fint sydvästligt läge. En vacker plats, till och med i mars när landskapet fortfarande är mer bruntgult än grönt.

Tummen upp för Ästads viner.
Tummen upp för Ästads viner.

Ästad har en lång historia som bondgård, men är en nykomling när det gäller vin. Man har bara gjort två årgångar, båda fortfarande i tank och flaskor i vineriet.

Målet är ett förstklassigt mousserande vin gjort enligt traditionell metod, men även ett stilla halvtorrt vitt vin finns i portföljen. Samma druvor används, men till basvinet för det mousserande används bara den frirunna musten, medan det vita vinet baseras på den första pressningen.

Efter att ha provat både det vita och basvinet till för det mousserande vågar jag säga att Ästad är på god väg att uppfylla sina mål. Det här är viner med kvalitet.

Vinodling och vinproduktion är ett relativt nytt fenomen i Sverige. Enligt Systembolaget finns det 13 vinproducenter (en siffra jag tycker verkar vara väl i underkant) och ungefär 250 druvodlare i landet. Av en total vingårdsareal om ca 40 hektar, är endast hälften inriktad mot kommersiell produktion.

Solaris regerar på Ästad, med 15000 vinstockar planterade på totalt fyra hektar. Solaris är en aromatisk druva av tyskt ursprung. Faktiskt är det en hybrid, dock godkänd i Tyskland sedan 2004 (Robinson et al, Wine Grapes, 2012). Synonymen Freiburg 204-75, från dess ursprung i Freiburg i Baden-Württemberg, är inte ett lika romantiskt namn.

Ästad Vingård, vingård på svenska.
Ästad Vingård, vingård på svenska.

Solaris syftar på solen som symbol för kraft och tidig mognad. Addera hög sockernivå och god motståndskraft mot svampsjukdomar och man förstår dess popularitet i nordliga, kyligare klimat. Men druvorna måste behandlas med extrem försiktighet, skador på stjälkarna ger grönaktiga, oangenäma toner till vinet. På  Ästad skördar man druvorna i mitten av september för att ge vinet rätt nivå av frisk syra.

Kanske är det ingen överraskning att kunna känna kvaliteten i Ästads viner redan efter två år. Teamet på Ästad, med vinmakaren Claes Bartholdsson, har god support från sin välkända coach och konsulterande vinmakare, svenske Lars Torstenson.

Lars började sin vinmakarkarriär på Domaine Rabiega i Provence när egendomen ägdes av Vin & Sprit. Det här var under senare delen av 80-talet och Lars lyfte egendomen till toppkvalitet under 90-talet. Han lämnade Rabiega för ungefär tio år sedan och är nu en ”flying winemaker” med många internationella uppdrag. Ästad är en av Lars klienter.

Ästad Vingård, bilder från Vinhuset.
Ästad Vingård, bilder från Vinhuset.

Att komma till Ästad är att komma till en familj. Verksamheten drivs av de tre syskonen, Daniel Carlsson, Linda Petersson och Mattias Glamheden, tillsammans med sina familjer, totalt ca 30 anställda. Från början var Ästad en traditionell bondgård, men utvecklades mot turism och upplevelser av syskonens föräldrar, den andra generationen på gården. Lokaler för konferenser, äventyrsaktiviteter, restaurang och ett spa, bastu och bad adderades till den växande verksamheten.

Vinet kom till Ästad när den tredje generationen tog över 2010. Vingården planterades 2011 och Vinhuset, med vineri och konferensfaciliteter, invigdes i maj 2014. Vineriet är fyllt med långa rader av små ståltankar, innehållande de första årgångarna. En del vin har buteljerats. Synligt bevis är några flaskor i vinkällaren och en pupitre i vineriet, fylld med flaskor av traditionell mousserandetyp, inuti det som ska bli Ästad mousserande.

Nu väntar vi bara på det officiella släppet av Ästad Vingårds första viner. Det blir det halvtorra vita vinet, som börjar serveras på Ästad till sommaren. Tills dess blir det till att välja från vinkällarens urval från världens traditionella vinregioner. Inte minst finns där en del utmärkta viner gjorda av de sex vinmakare som tidigare den här veckan besökte Ästad för Terrific Women’s Winemaking Day, TWWD2015. TWWD var också den primära anledningen till undertecknads besök, djupdykningen i svenska vin blev en bonus.

Samlade i Ästads vineri under TWWD2015: Daniel Carlsson, Dorli Muhr, Sarah Goedhart, Clotilde Davenne, Francoise Feuillat-Juillot, Giulia Negri, Lars Torstenson, Marie Menger-Krug, Anne-Marie Hedges samt Andreas Karlsson från arrangerande Terrific Wines.

 

Länk till Ästad Vingårds hemsida

 

Fler svenska vingårdar att besöka:
– Många vingårdar finns i Skåne. På Visit Skåne finns ett urval vinerier som tar emot besökare.
– Hemsidan för föreningen Svenska Vinodlare har också en förteckning med vingårdar.