Marie i Paradiset

Villa im Paradies, Weinstrasse nr 80 i Deidesheim, Pfalz. Paradis- villan på vingatan. Lockande namn för en vinälskare! För Marie Menger-Krug, hennes arbetsplats.  Eller rättare sagt en av tre.  Som vinmakare på familjens vingårdar delar hon sin tid mellan Villa im Paradies och Motzenbäcker i Pfalz och Krug’scher Hof i Rheinhessen. Vi träffar henne i paradiset.

image

Familjen Menger-Krug gör viner med hållbarhet som ledstjärna. I vingården en mängd olika plantor, blommor och örter. Vi möter också några av deras lojala vingårdsarbetare. Marzi och Pan är den tredje generationen grisar som försiktigt arbetar jorden med sina trynen från efter skörd fram till våren. I deras fotsteg, en skock vackra hönor.

När jag träffade Marie i förra veckan, på Ästad Vingård i Halland, provade jag några av vinerna från Krug’scher Hof. Nu får vi möjlighet att prova fler utmärkta viner och också från Pfalz. Maries mousserande,  gjort enligt ‘methode rural’, dvs. bara en jäsning är unikt i Tyskland, och utsökt. Hennes nya vin, Marie, är en cuvée av flera druvor och ett perfekt friskt sommarvin. Motzenbäcker Riesling, mycket trevlig. Och måneksvinerna, en Chardonnay och en Riesling, superba.

image

Mer om Marie och vinerna kommer när jag är tillbaka i Sverige.

Annons