Schloss Neuweier, historia och charm

Vad kan vara bättre än att gå på prinsens bal på slottet? Vi vet. Mycket bättre är att träffa den charmige och energiske Robert Schätzle på hans Schloss Neuweier i Baden, och naturligtvis att få lära känna vinerna från de historiska vingårdar som omger det förtjusande lilla slottet.

image

Vingårdarnas historia är imponerande. Redan de gamla romarna var på plats och odlade druvor. Den berömda Mauerberg, med ca 3 km kallmurar som stöttar den branta sluttningens terasserade vingårdar, är mer än 500 år gammal. I viktoriansk tid var det dock inte Mauerberg utan det mousserande Neuweier som var högst prissatt.  Intressant är också traditionen att buteljera vinerna på bocksbeutel. Det här är det enda stället utanför Franken där det är tillåtet.

Schloss Neuweiers viner är inte högljudda av sig, utan delikata, finlemmade. Robert gör dem så att de ska uttrycka renhet och mineralitet. Som lätta fjärilar har jag skrivit i anteckningsboken ovanför Riesling-vinerna från 2012 och 2013. Vinerna på Weissburgunder var andra favoriter, verkligen super-foodie viner.

Även om det inte finns någon bal att gå på, är det en skön upplevelse att bo på slottet. Lugnt och avkopplande. Fint inredda rum och utsökt mat med Röttele’s Restaurant & Residenz som avsändare. Att titta ut från fönstret, rakt in i en vingård är väl en vinälskares semesterdröm.

Det blir mer att läsa om Schloss Neuweier. Det kommer när alla bilder och noteringar väl sorterats.