Påsksnaps 2015, Special blend

Unik i karaktär och såå lättgjord. Årets påsksnaps är en innovation som endast kräver lite framförhållning för att ges tid att mogna fram. Han, kreatören, beskriver processen bakom skapelsen ungefär så här:

Steg 1, tillverkning: Ta en titt in i skåpet där snapsar, diverse andra spritsorter och matlagningsviner trängs på hyllorna. Konstatera att det börjar bli lite väl trångt. Här finns nästan fulla flaskor, halvfyllda, en del slattar och även lite tomma flaskor som väntar nytt innehåll. Ta fram handlingskraften och gör efter en stund ett nytt konstaterande. Rensat, snyggt och prydligt.

Steg 2, avsmakning: Vi förflyttar oss snabbt någon månad fram i tiden. Välj en ruggig lördagseftermiddag, en sådan där när något värmande är gott före maten. Ta fram utvald flaska och låt strax vackert ljust bärnstensfärgad dryck vila i glasen. Konstatera att innovationen är ett faktum.

Steg 3, härledning: Efter att ha buteljerat ett litet fat Mackmyra har det varit ett antal flaskor i omlopp. Man vill ju gärna låta vänner smaka den fint rökiga whiskyn som man är så nöjd med. Resultat, några tomma flaskor och några slattar.
Så hör det ju till saken att tomma flaskor är väldigt bra att hälla upp nya, egenkryddade snapsar i. Ja, nu börjar vi närma oss pudelns kärna.

Lavendersnaps

Steg 4, receptnedteckning:
1) Tag en halv flaska whisky lagrad på bourbonfat, i det här fallet Mackmyra Mareld (ja, det var så Han döpte den till vid tappning, tyckte den hade en riktig västkusttouch).
2) Tag en halv flaska egenkryddad Lavendelsnaps (recept här) som vilat på en gammal Mareldflaska (utan etikett).
3) Häll ihop i en av flaskorna, valfritt vilken. Låt vila, minst en månad.

Resultat: Vackert ljust bärnstensfärgad. Tydlig lavendeldoft mot en rökig bakgrund. Bra riv i halsen och långt häng.

Han: ”En innovation!”
Hon: ”Klart drickbart, men borde inte skåpets 5S-standard höjas en smula?”
Han: ”Nej, varför det???”

Glad Påsk!

Lavenderwhisky

 

Annonser