Siegrist Hagestolz 2012, sonen som gör succé

Vi kan bara inte låta bli att öppna en flaska. Även om Monika tyckte det var ett vin för höst och vinter. Vi var ju också överens om att den skulle vinna på att läggas i källaren något år. Men nu ville vi så gärna återvända i tanken till Siegrist i Leinsweiler.

Med en stekt torskrygg på tallriken skulle Hagestolz, den hårt arbetade andresonen, passa utmärkt. Dessutom hade han ju redan vid vårt besök för tre veckor sedan fått flera utropstecken i noteringsboken.

Seigrist Hagestolz Chardonnay 2012

Chardonnay hade inte ett lätt liv i början av sin pfälziska karriär. När Thomas Siegrist tänkte plantera druvan på sina ägor i södra Pfalz sa folk ”Du behöver inte Chardonnay här! Varför ska du göra Chardonnay här?”. Thomas planterade i alla fall och idag är Chardonnay accepterad.

Namnet Hagestolz anspelar på druvan tuffa start i området. I gamla tiders tyska bondefamiljer var ”hagestolz” andresonen. Den förstfödde ärvde allt, medan nummer två fick stanna på gården och arbeta. Ett hårt liv.

Siegrist Hagestolz 2012 har fått en mjukare start i livet. Från Siegrist Concretus-serie, dvs. vinerna ovanför instegsnivån. Omhuldade ekologiskt uppväxta Chardonnay-druvor. 15% har vilat på nya barriquer i 6 månader.
Ljust gul. Nyanserad med gul frukt, citrus, smörighet, fat, en liten kryddighet och begynnande komplexitet. Helt torr, angenäm integrerad frisk syra, medelfyllig med fin textur. Mycket bra längd. Rik men ändå lätt i anslaget. Utmärkt.
En slags återhållen kraftfullhet, den här sonen gör succé. Bra redan idag, men visst var det lite tidigt att öppna flaskan. Måste erkänna det. Vi väntar minst ett år, gärna lite längre, innan vi njuter av nästa flaska.

Ett gott val till den smörstekta torsken med dito grönsaker: färsk lök, späda morötter och selleri.

Seigrist logo Hermes

Alla poster på Ljuva Druvor om vårt besök hos Weingut Siegrist i mars 2015:

2 reaktioner till “Siegrist Hagestolz 2012, sonen som gör succé”

    1. Vad vi vet finns de ännu ej tillgängliga, men de söker svensk importör. Vi håller tummarna!
      Rekommenderar annars gärna en resa. Vi blev mycket förtjusta i området.

      Gilla

Kommentarer är stängda.