Vingårdsgrisar i tjänst

De kommer springande när Marie lockar. Nyfikna ögon, glada leenden, förväntan – ska det vankas godsaker? Jag höjer mobilen och försöker ta några bilder. Det går väldigt fort. Ett tryne här, ögon där och ett par blekt rosa ryggar. Så några vänskapliga buffar från ett lerigt tryne på knät. Har du något att bjuda på?

Marzi und Pan, Menger-Krug's vineyard pigs

Det här är ingen nyhet. Redan 2009 slogs det upp i tyska tidningar att familjen Menger-Krug i Deidesheim tog hjälp av grisar för att böka runt och luckra upp jorden i vingårdarna. Idag är nyheten snarast att den tredje generationens grisar, det nyfikna paret ”Marzi” och ”Pan”, börjar bli lite för stora. Middagsbordet är inte så avlägset.

Marie Menger-Krug och vingårdsgrisarna Marzi & Pan
Marie Menger-Krug och vingårdsgrisarna Marzi & Pan.

”Grisarna var min mammas tokiga idé,” berättar Marie Menger-Krug. ”Det visade sig fungera bra. Grisarna öppnar upp jorden med sina trynen och äter växter och insekter. Efteråt kommer hönorna och plockar smått och gott.”

Hönor i Reiterpfad, Menger-Krug
Hönorna samsas med vingårdsgrisarna.

Grisarna släpps ut i vingården på hösten, efter skörden. Då finns det mycket godsaker att kalasa på, inte minst de smaskigt söta druvor som ratats av skördearbetarna. Medan tunga maskiner kompakterar jorden, går de fyrbenta arbetarna med lätta steg. De jobbar självständigt alla väder, luckrar och vänder runt jorden med sina stora trynen. Syre förs ned i jorden samtidigt som gödsel tillförs på den naturliga vägen.

Grisbearbetningsgränsen i Menger-Krugs vingård i Reiterpfad.
Grisbearbetningsgränsen.

För att vara säkra på att grisarna bearbetar hela vingården, lockar man dem genom att lägga ut lite extra foder här och var. Det syns tydligt var de jobbat någonstans. Gränsen mellan bearbetad och obearbetad jord är tydlig.

Marzi och Pan ser ut att leva ett lyckligt grisliv. Pigga, söta och nyfikna. Man blir glad över att se dem. Det gör ingenting alls att byxbenet blev alldeles lerigt av Marzis (eller var det Pans?) vänskapliga buffar. Det tvättar jag så gärna bort när vi kommer tillbaka till vinoteket.

För vi är strax på väg tillbaka till Villa im Paradies trädgård. Det ska bli fler Menger-Krugska specialiteter. Vad sägs om ”måneksviner”? Fortsättning följer…

En film med ”Marzi” och ”Pans” föregångare i huvudrollerna finns på YouTube:

Tidigare på Ljuva Druvor om Marie Menger-Krug och familjen Menger-Krugs viner:

Länk till Villa im Paradies hemsida.
Svensk importör är Terrific Wines.

Annons