There must be an angel

Himmelsk inblandning? Vet inte, men verkligen ingen hallucination. Bara total lycksalighet, sprungen ur några sippar vin, Siegrists vin. Rena, klara viner som omfamnar essensen av elegans. Som om de var välsignade av en högre makt. En ängel?

Siegrist cellar angel

Vi vet var kraften kommer ifrån. Från människorna och deras passion för vin och det vackra. Den engagerade omtanken om vinstockarna. Den skickliga vinmakningen. Innovationslustan.

Men den mänskliga kraften skulle faktiskt kunna vara kryddad av en nypa himmelsk support. Vi har sett fatkällaren, hem till den mest förtjusande lilla vita ängel. Siegrist skyddsängel.

Weingut Siegrist är en relativt ung producent. 40-års jubileum firas i år. 40 år av idogt arbete och utveckling med en pionjär vid rodret. Mycket hänt i samhället under de här åren. När Thomas Siegrist träffade sin fru Gisela såg vinlandskapet i Pfalz helt annorlunda ut.

På 60-talet var vinodling bara en del i jordbruket. Bönder hade kor, grisar och hönor. De brukade jorden, odlade många olika grödor, druvor var bara en i mängden. Generellt var pengar en bristvara. Ledorden var därför kvantitet, kvantitet och kvantitet igen. Kvantitet behövdes för att producera så mycket vin som möjligt. Viner åt det sötare hållet, vita såväl som röda. Så annorlunda mot idag.

Thomas hade nya idéer. Annorlunda idéer. Han och Gisela ville fokusera på vin. Bara odla druvor och göra vin. Inget mer. Något som inte var lätt accepterat av den äldre generationen. Men det unga paret lade ihop sina ägor och Weingut Siegrist startade med 10 hektar och höga ambitioner.

Thomas Siegrist, Weingut Siegrist

”Jag vill göra stora viner, kvalitetsviner”, deklarerade Thomas. Inspirerad av resor till Bourgogne och Kalifornien blev barriquer en viktig idé, ett medel för att höja kvaliteten genom att lagra vinerna i små franska fat.

Thomas köpte barriquer. Och trots att den allmänna åsikten var att han var tokig, använde han faten. Resultatet? Vinmyndigheterna var inte förtjusta utan klassade ner vinet. Enkelt bordsvin. Visioner och beslutsamhet var dock starkare än extern kritik. Thomas fortsatte på den inslagna banan.

Så hur ser det nutida vinlandskapet ut i Pfalz? Helt annorlunda, på många plan. Jordbruksstrukturen är annorlunda. Om listan med grödor innehåller seriös vinodling, då är det huvudsaken. Samma sak med de söta röda, de hör till historien.

Barriquer? Ja idag är det verkligen inte något ovanligt inslag i källare med kvalitetsambitioner. Redan 1991 var Siegrist en av grundarna till Deutsches Barrique-Forum, idag ett nätverk av ungefär 35 välkända producenter som alla delar samma fatövertygelse.

Weingut Siegrist, vad är status efter 40 år? Svaret är glädjande och visar hur visioner och ambitioner betalar sig. Siegrist tillhör topp 100 i Tyskland. Sedan år 2000 medlemmar i VDP, Verband Deutscher Predikatsweingüter. Eichelmann, den tyska vinbibeln, ger dem omdömet enastående och delar ut fyra stjärnor. En framgångssaga.

Idag drivs Weingut Siegrist av familjerna Siegrist och Schimpf tillsammans. Thomas och Giselas dotter Kerstin gick i sina föräldrars fotspår och tog sin universitetsexamen i oenologi. Hon gifte sig med Bruno Schimpf som nu är vinmakare, ”cellar master”.

Siegrists vinmakare, cellar master Bruno Schimpf.
Siegrists vinmakare, cellar master Bruno Schimpf.

Vingårdsarealen har växt till ca 15 hektar, fördelade mellan hembyn Leinsweiler och grannarna Ilbesheim, Eschbach och Wollmesheim. Små lotter? Ja, antalet uppgår till 70. Vi trodde först att vi hört fel. ”17?” ”Nej 70.” Monika Dapprich rättar oss.

Monika anslöt till Siegrist för ungefär ett år sedan. Målet är att lära sig vinmakning och samtidigt som hon jobbar med marknadsföringen. En lämplig uppgift för en kvinna som spenderat många år inom internationell marknadsföring & försäljning, samtidigt som hon närt en stor passion för vin.

Monika Dapprich, Weingut Siegrist
Monika Dapprich.

Det är faktiskt tack vare Monika som vi sitter i Siegrists provningsrum den här vackra torsdagen i mitten av mars. Vi träffade henne på Sommelierernas Dag i Göteborg den 1 februari. Där förtrollade hon oss med elegansen i Siegrist viner.

Elegans är ett utmärkande drag hos Siegrist. Såväl vita som röda viner delar en speciell klarhet och renhet. Graciöst behagfulla viner, fyllda med utsökta aromer i lager av nyanser, accentuerade av en precis syra i ryggraden och en attraktiv, vibrerande nerv. Vi hittar den läckra elegansen redan i instegsvinerna och kan följa den på vägen mot ett delikat crescendo på premium nivå. Konsistent elegans.

”Hur åstadkommer man en sådan här klarhet?” frågar vi. ”Vad är hemligheten?”

”Du måste jobba på rätt sätt,” säger Thomas Siegrist. ”Och du behöver verkligen ha bra vinstockar. Det som vi jobbar hårt med är selekteringen av druvor. Förselektering och selektering. Druvorna vi tar in håller toppkvalitet. Vi gör kompromissar inte. ”

Lägre avkastning och, som Thomas betonar, hård selektering vid skörd är nödvändigt för att åstadkomma den här kvaliteten. Siegrist skördar ca 80% för hand. Maskinskörd används bara för druvor som ska gå till de allra enklaste vinerna. Uttaget är lägre än vad reglerna satta av VDP medger. Uttaget för Grosses Gewächs-viner, dvs. Grand Cru kvalitet, är låga 35-40 hektoliter per hektar.

En annan del av hemligheten är gömd i marken.

När Siegrist valde den smala vägen mot kvalitet, inkluderade det valet även vingårdarna. Kärleksfull omvårdnad av vinstockarna. Inga herbicider, alltså kemiska ogräsmedel. Inga insekticider. Inga kemiska gödningsmedel. Varsam bearbetning av jorden. Användning av täckgrödor och främjande av biologisk mångfald. Ekologisk vinodling, praktiserad sedan många år.

Klimatet i den här, den mest sydliga delen av Pfalz, hjälper till att ta fram det bästa ur druvorna. Pfalzskogen, ”Pfälzerwald” på tyska, är en fortsättning på Vogeserna i Alsace. Låga, skogsklädda berg som skyddar mot stygga vindar och mycket regnande. Däremot är luftfuktigheten god och det är varmt.

Mandelträd, fikon, persikor, kiwi och meloner frodas i det vackra landskapet med sina försiktigt böljande kullar och små byar fulla av korsvirkeshus. Till och med kräsna Cabernet Sauvignon-druvor kan mogna ordentligt och ge fantastiska viner. Inte förvånande har regionen fått smeknamnet Tysklands Toscana.

Innovation är en annan viktig del i Siegrist filosofi. Vi har redan hört om de tidiga årens introduktion av barriquer och ekologisk odling. Strävan efter toppkvalitet har drivit ständiga förbättringar och nytänkande genom åren och gör det fortfarande. Men Monika Dapprich betonar att det är en slags eftertänksam innovation, uppbackad av erfarenhet och intuition. Vinifikationen är baserad i tradition.

”När vi ska göra någonting nytt, då utgår alltid Bruno och Thomas  ifrån vad naturen ger just det här året,” förklarar Monika . ”Hur förutsättningarna är och parar det med känslan, intuitionen av vad du kan göra med vinet. Vi gör inga innovationer för innovationernas egen skull. Vi tänker nytt när vi känner att det finns någonting där att bygga på.”

Passion är en annan viktig komponent i berättelsen om Siegrist. Passion för vinet och vinstockarna, tillsammans med en fast rotad övertygelse om vad jorden kan ge. Passion för det vackra har varit, och är, en ledstjärna. Under vårt besök kommer vi tillbaka till det temat många gånger.

Under 40 årgångar har kunskap och erfarenhet växt sig starka. Erfarenheter som ger basen till fortsatta steg på vägen av strävan mot kvalitet. Medan passionen kan ses som ryggraden, blir nyfikenhet och ambition drivkrafter för att nå visionen. En vision Siegrist hållit fast vid sedan starten. Kom ihåg vad Thomas sa i början av sin karriär: ”Jag vill göra stora viner, kvalitetsviner.”

To be continued…

Du läste först den svenska versionen av ”There must be an angel” på Ljuva Druvor. Alla poster på Ljuva Druvor om vårt besök hos Weingut Siegrist i mars 2015:

Länk till Weingut Siegrist hemsida och Facebook.

Weingut Siegrist i Leinsweiler.
Weingut Siegrist i Leinsweiler.

 

 

 

Annons