Fyra nivåer av elegans

Vi sträcker oss efter glasen, näsorna sänker sig. Förväntningar och nyfikenhet. De här glasen innehåller något speciellt. Det är inte så ofta man blir serverad ett vin från oympade stockar. Den här Rieslingen från Pfalz är ett undantag. Gamla vinstockar, original vitis viniferarötter. Vi doftar, smakar och klottrar intryck i våra noteringsböcker. Förväntningar uppfyllda.

Siegrist VRudus 2012

Siegrist √rudus 2010 är överväldigande. Riesling när den är som bäst. Behagfulla aromer av petroleum, citrus, mineralitet. Läcker komplexitet. Plus det rena, kristallklara intrycket. Ett vin stöpt i Siegrist signum, elegans.

Enligt vinlistan kvalificerar √rudus officiellt in på den tredje nivån av elegans. Vi, ja vi skulle vilja placera den på den fjärde och högsta nivån.

Druvorna kommer från en gammal lott i Leinsweiler Sonnenberg. Gamla Rieslingstockar som sakta men säkert närmar sig slutet av sin tid på jorden, kanske fem årgångar till att skörda. Tråkigt, för det här är ett fantastiskt vin. Lagrat ett år på nya barriquer, någonting vi inte hade gissat, men å andra sidan inte förvånande. Barriquer är ett annat av Siegrists signum.

Weingut Siegrist, Leinsweiler, Pfalz

Vi sitter i ”probierstuben” och har provat en hel rad vackra vita viner innan vi kommer till  √rudus. Det första intrycket vi fick på Sommelierernas Dag i Göteborg har bekräftats. Weingut Siegrist, Leinsweiler, Pfalz, Tyskland, med innehavare familjerna Siegrist och Schimpf, är källan till de läckraste av viner.

De vita vinerna dominerar Siegrists produktion och står för ca 70%. Riesling toppar listan med 30%, följd av Pinot Blanc och Chardonnay. Thomas Siegrist bestämde sig också tidigt för att satsa seriöst på de röda. Resultatet är underbara Pinot Noir, men vi startar med de vita.

Monika DapprichNär vi kommer får vi ett exemplar av vinlistan i handen. Det är ett av de första besöken på vår vinresa i Pfalz och Baden och vi är (ännu) inte vana vid mängden viner. Listan gör oss en smula överväldigade och lätt förvirrade. Den omfattar ungefär 30 viner. Vi kastar en blick på Monika Dapprich med lätt desperation i blicken. Vad ska vi prova? Det är då Monika ber oss vända på pappret. Och se! Ytterligare en lång lista viner, toppkvaliteterna. Totalt nästan 50.

Senare på vår resa förstod vi att de här långa vinlistorna är vanliga. Nej, inte bara vanliga, de är det normala. Många druvsorter, många lotter med olika jordmån och mikroklimat och många kvalitetsnivåer. En stor del av vinerna säljs lokalt och vi får förklarat att det finns efterfrågan på det stora utbudet av viner. Dock förvirrande vid en första anblick. Som nykomlingar i regionen behöver vi lite vägledning för att hitta rätt. Hur vi hittar vinerna för passionerade vinälskare? Vi tar tacksamt råd från våra värdar på varje vineri och lär oss.

Seigrist Hermes logo

Siegrists viner är indelade i fyra kvalitetsnivåer som motsvarar VDPs (Verband Deutscher Prädikatsweingüter) klassifikation:

  • Instegsnivån, VDP.Gutswein, är döpt till Solidus, latin för ”solid” (och ursprungligen namnet på ett romerskt guldmynt).
  • Concretus, VDP.Ortswein, kommer härnäst. Mellanlinjen, där vinerna så att säga blir mer seriösa, mer konkreta.
  • Sedan Primus, viner från förstklassiga vingårdslägen, klassificerade som VDP.Erste Lage.
  • På toppen av kvalitetspyramiden, Grosses Gewächs från de allra bästa lotterna, VDP.Grosse Lage, alltså Grand Cru-lägena.

Den gemensamma nämnare genom alla fyra kvalitetsnivåerna är elegans. Vinerna delar en graciös klarhet och renhet. Lägg därtill utsökta aromer i lager av nyanser, attraktiv vibrerande nerv och en ryggrad av precis syra och du har några av komponenterna i Siegrists elegans. Vi hittar dem redan i instegsnivån Solidus, de växer i Concretus och når ett delikat crescendo i Primus och Grand Cru. Fyra nivåer av elegans.

Siegrist Solidus Riesling and Pinot Blanc 2013

Från Solidus, instegsnivån, provar vi några trevliga 2013 inkluderande unga, fräscha och druvtypiska viner av Riesling, Pinot Blanc och Chardonnay. Den stilla Pinot Noir Blanc de Noir ger ett intryck mellan rött och vitt och vi håller med Monika när hon föreslår att den skulle bli en fin följeslagare till lätt kryddad asiatisk mat, till exempel med koriander.

Solidus Sauvignon Blanc 2013 är ganska nyanländ i Siegrist druvfamilj. Det var Thomas Siegrists fru Gisela som kom med idén när en lott skulle omplanteras. Den har de typiska Sauvignon Blanc-markörerna, uttryckta i en snyggt återhållen version. Fräsch, lätt och klar med mineralitet. Som en charmerande varsam sommarbris.

Siegrist cellar

Siegrist är en välkänd fatprionjär i regionen och användningen av barriquer blev redan i mitten av 80-talet ett viktigt inslag i vinmakningen. Sedan några år har eken sitt ursprung i Pfalz-skogen, hemvist för långsamt växande ekar.

”Vi avverkar ek i Pfalz-skogen och skickar den till en tunnbindare i Bourgougne som gör faten. Den pfalziska ekens kvalitet är så bra att fransmännen nu kommer och köper in den till sina egna fat,” berättar Monika för oss.

Barriquer används både till röda och vita viner. √rudus Riesling är ett vitt exempel. I Concretusvinerna är det vanligt att en del av vinet får mogna en tid på barrique. När vi når Primus och Grand Cru nivå är fatlagringen snarare regel.

Från Concretus-linjen provar vi en fin kvartett 2012:or. Riesling Heidenbäumel är mjuk med trevlig kropp, så precis och klar, stilig, läcker och ren. Chardonnay Hagestolz är utmärkt med återhållen kraft och en läcker textur. Pinot Blanc är nästan krispig med trevlig kropp, ljuvliga blommiga noter och mineralitet. Pinot Gris charmig, stram och mycket torr.

”Vi gillar vinerna så torra som möjligt,” säger Monika. ”Väldigt ofta säger folk i området att Siegrist gör de allra torraste vinerna.”

Thomas Siegrist
Thomas Siegrist.

Som den uppmärksamme läsaren redan noterat använder Siegrist konsekvent de internationella (franska) namnen på druvorna. Enkelt för de som inte är bekanta med de tyska namnen. Till exempel är Pinot blanc detsamma som Weissburgunder. Just det, när vi nu är inne på just den druvan, så får vi tillstå att det är här, i Siegrists provningsrum, som vår nya förälskelse i Weissburgunder tar fart.

Om Concretus Pinot Blanc tände gnistan till Weissburgunder-passionen, så konsoliderar Primus Pinot Blanc Lössriedel 2012  kärleken. Druvor från en jordmån bestående av sex till åtta meter djup dammig lössjord, som ger en läcker krämig textur, komplexitet i aromerna, nerv och spänning. Elegans i ett nötskal.

Siegrists Chardonnay imponerade på oss redan i instegsnivån. Hagestolz plussade på vår beundran. När vi når Primuslinjen, dvs. VDP.Erste Lage, träffar vi på två Chardonnay Reserve. Uppfostrade på lätt rostade fat från Pfalzskogen, förförande rena, balanserade och komplexa med nästan evighetslång eftersmak. 2011:an mer kraftfull än 2012:an. Båda utsökta.

För att runda av turen av torra vita returnerar vi till Leinsweiler Sonnenberg, precis på andra sidan byn. En vacker sydsluttning med kalkhaltig jordmån, där Siegrist äger en bra del, 2,5 hektar av de totalt åtta. En grand cru-sluttning för Pinot Noir och Riesling.

Vi provar Sonnenberg Riesling Grosses Gewächs 2009. Den är underbar. Så mycket Riesling, med ett lovande liv framför sig. Den fjärde nivån av elegans.

Sonnenberg old vine

Och Pinot Noir? To be continued…

Du läste den svenska versionen av ”Fyra nivåer av elegans” först på Ljuva Druvor. Alla poster på Ljuva Druvor om vårt besök hos Weingut Siegrist i mars 2015:

Länk till Weingut Siegrist hemsida och Facebook.