Bokspår till en vinmakare

Tre böcker på mitt nattduksbord. En ganska osannolik kombination av en roman, en sagobok för barn och en vinbok. Det finns en gemensam nämnare. Spåren leder tillbaka till en vinmakare.

Grimm Frog KingDen gamla sagoboken med folksagor samlade av bröderna Grimm, ett mycket välläst exemplar från min barndom. Den allra första berättelsen, om en liten grön groda, tilldrar sig intresset idag, mycket länge sedan jag läste den sist.

Romanen, ”The Little Paris Bookshop” av Nina George, om bokhandlaren som kurerar bekymrade själar med böcker och av en mycket speciell anledning ger sig av med sin bokpråm på en resa till södra Frankrike. Nyligen inköpt på rekommendation, läsande pågår.

Vinboken, ”Reading between the wines” av Terry Thiese, välkänd amerikansk importör av viner från Tyskland, Österrike och Champagne. En bok om passionen för vin, men inte vilket vin som helst. Passionen för själfullt vin.

En ung, begåvad vinmakare. Vem där?

Books Grimm Geore Theise-0343

Illustration av grodkungen i min gamla sagobok gjord av Janusz Grabianski, ”Bröderna Grimms SAGOR”, Albert Bonniers Förlag 1963.