Från Minges med kärlek

Books Grimm Geore Theise-0343Vinmakaren är en hon. Spåren från böckerna leder till en liten by i södra Pfalz, Flemlingen. Till ett stort hus, precis intill vingårdarna. Det är där hon jobbar med sina föräldrar.

”Vi jobbar tillsammans,” säger hon med eftertryck. ”Många unga vinmakare säger att de vill göra det på sitt eget sätt. Inte jag inte, jag jobbar tillsammans med min familj.” Stolta ord från den åttonde generationen i en släkt av vinmakare.

Hon är Regine Minges på Weingut Theo Minges. Dotter till Theo och Martina Minges. ”…whip-smart and passionate and imaginative, and when you meet her you’ll love her immediately.” Det är vad Terry Thiese skriver i sin tyska vinrapport 2014. Jag kan bara hålla med. Hennes passion sprider sig ända in i hennes e-mail.

Vi träffas en solig dag i mars. Hon verkar ha goda relationer med väderguden; hon skrev i sitt e-mail, när hon bekräftade vårt besök, att hon skulle prata med honom och be om fint väder för vårt allra första besök i Pfalz.

Tiden bara försvinner tillsammans med Regine. Vi pratar mycket, om livet, resor, vänskap och naturligtvis om vin. Vi tittar till hönorna och ankorna i vingården bakom huset. Det är första gången jag klappar en höna, en vacker svart höna. Så provar vi vinerna.

”Vi gör inte bara vin, vi gör vin med all vår passion och vi hoppas att ni kan känna det.” Ett citat från Regines e-mail, och ett ämne vi kommer tillbaka till flera gånger. ”Det vi gör, det gör vi helt och fullt.” ”Det är så mycket känsla involverad för att göra vin, precis som för att bygga vänskap.” ”Vin, precis som relationer med människor, behöver vara djupa. Vi gör det med våra hjärtan.”

Passionen börjar i vingårdarna. 25 hektar, spridda mellan byarna Flemlingen, Böchingen, Burrweiler och Gleisweiler. Vårdade med kärlek. Ekologisk odling sedan 2010, certifierade 2013. Idag med en del biodynamiska inslag.

”Vi använder de delar av biodynamiken som är bra för våra vingårdar,” förklarar Regine. ”Det går inte bara att kopiera och klistra in. Din egen känsla är så viktig.”

Weingut Theo Minges har en lång historia. Egendomen har rötter tillbaka till 1500-talet då den ägdes av grevarna von der Leyen. Släkten Minges har drivit den i åtta generationer och är idag en hyllad Pfalzproducent. Fyra stjärnor i Eichelmann 2015, den tyska vinbibeln. Sedan 2008 medlemmar i VDP. Personligen är jag bara förvånad över att jag inte hittat vinerna i Sverige.

Regine Minges, Weingut Theo Minges

”Var det ett självklart val att bli vinmakare och börja i familjeföretaget?” undrar jag.

Regine engagerade sig i företaget tidigt och växte tidigt in i kärleken till vinet. Hon tog hand om vinförsäljningen tillsammans med sin mor. Lördagar den stora dagen, med en lång kö av kunder som väntade på att få komma in. En trevlig väntan när de fick ett glas vin, och, antar jag, ackompanjerat av ett leende och entusiastiska ord från Regine.

Hon kommer tillbaka till passionen flera gånger. Den måste finnas där, annars kan du inte leva ett lyckligt liv med vin. Det är mycket jobb bakom varje glas. Är du beredd på det? Du måste vara säker. Är det här det du verkligen vill göra?

Regine arbetade två år på andra egendomar innan hon började studera. ”Något alla unga borde göra, för att veta om passionen finns där, om det här är vad du vill.” För Regine bekräftade de två åren hennes yrkesval. Det blev raka vägen till Geisenheims vinuniversitet.  Sedan 2012 är Regine anställd på Weingut Theo Minges.

Books Grimm George Theise-0343

Hur var det då med bokspåren i den förra artikeln? Nå, i USA ingår Theo Minges viner i Terry Theises collection och är tillgängliga genom Michael Skurnik Wines. Därav Theises ”Reading between the wines” överst i bokhögen.

Romanen, Nina Georges ”The little Paris Bookshop”? En svår ledtråd. Rekommenderad av Regine. Jag lovade att läsa. En vacker berättelse, glädje- likväl som tårframkallande, precis som hon lovade.

Då återstår bara den tredje ledtråden. Folksagorna, samlade av bröderna Grimm, och en liten grön groda.

Om en groda och ett vin, to be continued …

Grodkungen. Illustration av Janusz Grabianski från "Bröderna Grimms SAGOR", Albert Bonniers Förlag 1963.
Grodkungen i min gamla sagobok, gjord av Janusz Grabianski i ”Bröderna Grimms SAGOR”, Albert Bonniers Förlag, 1963.

 

Länk till Weingut Theo Minges på Internet.

Tidigare på Ljuva Druvor om vårt möte med Regine Minges på Weingut Theo Minges i Flemlingen, Tyskland: