Salwey in Grauburgunder Heaven

Högt, högt uppe i den härliga Grauburgunderhimlen svävar Salwey. Supertorra viner lätta som de tunnaste somriga molntussarna. Tyvärr stiger de nästan oåtkomligt högt för oss svenska konsumenter, men den som har lust med en resa till Baden (och vem har inte det?) kan fylla bagaget med Grauburgunder från vineriet i Oberrotweil.

Med ursprung från Kaiserstuhls sluttningar kan Konrad Salweys vinstockar nästan se över floden Rhen till Alsace där släktingarna bär namnet Pinot Gris. Det är de som utgör de lägre molnen i druvans himmelrike. Inget ont om Alsace Pinot Gris. Väl valda exemplar får gärna svalka våra strupar. Men oftast tyngda av restsocker är det inte konstigt att de svävar lågt. Det är en annan värld. Det monopolet matar oss med är ett sortiment där trots den torra etiketten restsockerhalten i normalläget verkar hamna runt 10 gr/liter.

Weingut Salwey är en av de större producenterna runt Kaiserstuhl. Stor, men också medlem i VDP och med Grand Cru-lägen i vingårdsportföljen. Välkänd för sin Grauburgunder som kommer i tre kvaliteter.  Det enklaste vinet, ”gutswein”, är firmans storsäljare med ca 40.000 flaskor per år. Okomplicerat, lätt aromatiskt och naturligtvis torrt. Salwey är känd för att vara torrast kring den gamla vulkanen Kaiserstuhl. Vi som behöver hushålla med bagageutrymmet för hemfärden föredrar att gå upp i kvalitet. RS, Reserve Salwey, väcker vårt gillande. QbA-vin som får en inblandning av druvor från det bästa läget.

”2013 är kanske vår bästa årgång någonsin,” berättade Philipp Hettich om Grauburgunder RS när vi besökte Salwey tidigare i våras. Mycket gott av god kvalitet, tyckte vi redan då, men Philipp poängterade att några månader till på flaska skulle vara välgörande. Alltså korkar vi upp nu och kan inte låta bli att hälla toppkvaliteten i glas nummer två. Roligt att jämföra igen redan nu, även om Salwey själv anser att vinerna har ett skönt liv ända fram emot 2025-2030.

Salwey Grauburgunder

Druvorna till Salwey Grauburgunder RS 2013 kommer kloner som ger små druvor. Philipp understryker det här, de eftersträvar små druvor. 80% kommer från lössjordar i läget Käsleberg. Resterande 20% har ursprung i grand cru-lägena Henkenberg och Eichberg där rötterna får gräva ner sig i gammal vulkanjord.

Druvorna får 24 timmars maceration före pressning och jäsning, utan sedimentering. Sedan uppfostrat på sin fällning i 1200-liters stora fat av ek från Kaiserstuhl. Där, i faten alltså, sker också den malolaktiska jäsningen. Regelbunden battonage ökar på fylligheten i det slanka, mycket torra vinet. Buteljerat utan filtrering. Restsockret landar på låga 1,5 gram/liter.

RS:en är slimmad, åt det elegantare hållet. Vackert guldguld färg med inslag av välputsad koppar. Rejält rökig, champinjoner, skog och bark. Det är torrt, så torrt, att den fina syran nästan attackerar. Fruktigt åt gråpäron och en skiva aprikos. Svaga blommiga toner och lätt mineralitet. Sprider sig i gommen och ligger kvar länge.

Lättklunkat gott, lite rakt på, sammanfattar vi RS:en. Fler dimensioner bjuder grand cru-kvaliteten på. Grosses Gewächs Henkenberg är än torrare och visar upp sig i lager på lager.

Läget Henkenberg, på vägen från Oberrotweil bort mot Burkheim, är Salweys viktigaste ursprung för Grauburgunder. Vulkanjorden dominerar men kompletteras med löss och kalkhaltig lera på toppen. Vinifieringen är i princip den samma som för RS:en, men tillsatta stjälkar under macerationen ger mer textur och till och med kan tannin anas. Det här är ännu lite torrare än RS.

Salwey Henkenberg Grauburgunder 2012 Grosses Gewächs är idag lite blygare, vill gärna lufta sin kopparguldgula kropp för att släppa fram aromerna av rök och aprikos i nosen. Angenäm fin sandpapperstextur på tungan. Torrt, torrt, torrt och samtidigt simmigt gomfyllande fruktigt mot en bakgrund av rökighet, champinjoncreme och mineralitet. Komplexiteten avslöjas i lager på lager allteftersom tiden i glaset går. Eftersmaken är lång och fruktig med vax i avslutet. Komplext, integrerat, strikt och mjukt på samma gång. Utsökt, läckert.

Det är komplext, lätt och friskt bland de övre molntussarna i Grauburgunder/Pinot Gris-himlen.

Weingut Salwey

Länk till hemsidan: Weingut Salwey

PS. Skriver in ”Grauburgunder” på monopolets hemsida. 3 träffar, varav 1 söt i ordinarie sortiment och 2 i beställningsdito. Skriver in Pinot Gris. Resultatet blir 153 träffar. Balanserat utbud?

Annonser