Oj, oj vad klockar springer fort när man har roligt. Stängningsdags för Weintage der Südliche Weinstrasse närmar sig och vi har en talang kvar. Tredjepristagaren i Die Junge Südpfalz, Philipp Müller, har fyra viner på lut. Det bara att hugga in!
Gut von Beiden står det på flaskorna. Gott från båda. Vadå båda? Jo, även om det är Geisenheim-utbildade Philipp gjort tävlingsvinerna, har han i företagandet slagit sig ihop med kompisen och företagsekonomen Jochen Laqué.
Kompisarna håller sedan 2013 till i Kleinfischlingen. Det lite ovanliga i pristoppssammanhang är tydligen att byn ligger ner på ”platten”, öster om väg 65 och alltså närmare Rhen. Vinodlingarna tog Jochen över från sin familj, totalt drygt 19 hektar vinodlingar. Det mesta på lössjord och lite tyngre lerjord runt Kleinfischlingen, men ett par mil bort i Appenhofen ligger fyra hektar på kalkhaltig jordmån. Men det där med ”platten” stämmer väl både si och så. Philipp betonar att Rieslingen vi börjar med kommer från en ganska brant nordsluttning.
Så vi sänker nosarna över Gut von Beiden Riesling trocken 2015 och fångar in en ganska kalkig mineralitet. Lätt i kroppen, syra på topp, inbjudande gomkänsla, fruktighet med citrus och gröna äpplen. Rent och fint med bra längd. Riesling, riesling, så okomplicerad och väldans god.
Det bådar gott för fortsättningen…
Nästa ut en Weissburgunder, eller Pinot Blanc som den kallas utanför den tyskspråkiga världen. En sort vi hade provat väldigt lite av innan vårt besök i Pfalz förra året, men då föll pladask för. Ett allround matvin, vilket återigen bevisades av att Philipps Weissburgunder på hemmaplan matchade både korianderlax med grönsaker från grillen (mycket fin till koriandern), likaledes grillade kycklinglår respektive lamm (ja, det är sommar nu, blir mycket på grillen), men även till det vi nästan trodde var omöjligt, rökt makrillfilé!!! Denna gång av den pepparkryddade varianten ackompanjerad av porcherat ägg, inlagda rabarber och en sallad på vattenmelon, avocado, salladslök och rädisa med lätt dressing på citron och olivolja över.
Kan noteras att också Grauburgundern satt fint till de första rätterna, men absolut inte till makrillen. Weissburgunder, men fin syra, det ska det vara till rökt makrill.
Weissburgunder trocken 2015 är ungdomlig i doften, visar mineralitet, lätt aromatik, subtil sötfruktighet, aprikos och sötmogen ogenmelon. I nästa lager avslöjas gröna päron och örter. I det tredje en slöja av kalkighet och torkade örter. Torrt med fräsch syra som väl döljer den lilla, lilla restsötman som bidrar till densitet och textur. Mineraliteten går mot vita stenar och mogen frukt. Lång lite varm eftersmak med mogna söta frukter. Ligger väldigt bra i munnen, länge. Känns typiskt och, återigen, väldans gott.
Både Rieslingen och Weissburgundern kom från den lite tyngre lerjorden. Ståltanksuppfostrade, ingen malo, tidigt buteljerade. Gjorda för att drickas unga. Kan också notera att alla vinerna visade en inledande liten frissighet på tungan. Vi fick inte tillfälle att fråga, men gissar på en mycket liten dos koldioxid vid buteljeringen, en praktik som vinmakare kan tillämpa för att framhäva fräschhet och fruktighet i vinet.

Hoppsan. Nu har ju tiden runnit ut i alla fall, trots att vi försökte skynda. Här behövs souvenirer, givetvis både Riesling och Weissburgunder. Philipp kompletterar med Chardonnay och Grauburgunder eftersom han tycker att vi borde prova även dem.
Det förstår vi när vi läser på lite mer. Philipps Chardonnay visade sig vara toppvinet från finalen i Die Junge Südpfalz med 91,1 poäng från branschjuryn, högst poäng av alla de 100 deltagande vinerna. Inte illa.
Den är mångfasetterad, Gut von Beiden Chardonnay trocken 2015. Ung, frisk doft med grape, gröna äpplen, citron och en dragning åt det tropiska frukthållet. Mineralitet åt det kalkiga hållet. Alltihopa kryddat av lite barnpuder. I gommen frisk syra med bomullstygstextur och tyngd i den medelfylliga torra kroppen. Citron, lime, gröna äpplen, grape, kalkig mineralitet och lång eftersmak med en pikant liten beska i svansen. Jo, förstår juryn, men måste erkänna att blint hade vi satt det här vinet som en galicisk Albariño. Oavsett, det här är gott, lättdrucket med en nypa finess.
Sist ut är Grauburgunder trocken 2015 som visar druvsorten (alltså Pinot Gris, om det namnet är mer bekant) redan på färgen med sin svaga kopparton i det citrongula. Lätta florala toner, tänker gula blommor, sedan kommer färska champinjoner och skogsgolv, avlöses av mogen frukt med tonvikt på aprikos, sedan mineralitet. Torrt med lite lägre, men fräsch syra. Snäckskalsmineralitet, sötmogna frukter, varm aprikos och svampinjon. Härlig densitet, ligger gott i gommen och avslutas med uthålliga smaker burna av sötmogen frukt. Läckert, typiskt, fräscht.
Tack Philipp! Det var roligt att träffas och vi gillade verkligen alla vinerna. Lättdruckna goda med karaktär, fin syra och gomkänsla, och, inte minst, ambitioner väl utöver prisklassen. För det här är viner, som i alla fall med svenska mått mätt, är mycket prisvärda. Tittar gärna förbi igen!
Länk till Gut von Beidens hemsida.


Tidigare på Ljuva Druvor om vårt besök på 2016 års Weintage der Südliche Weinstrasse i Landau, Pfalz:
- Snöboll på sydpfalziska vindagar
- Nya pfalztalanger med Graf von Weyher i topp
- Kaiserberghofs Michael, talangtvå på topp