Sancerre – så mycket mer än buxbom

Sancerre, arketypen för Sauvignon Blanc från gamla världen, eller hur? När nya vinälskare ska lära sig druvkaraktären väljs gärna ett vin som är rejält aromatiskt med dofter av svart vinbärsblad, gräs, fläder och inte minst det där berömda kattkisset på krusbärsbusken. Är vi lite fina kanten säger vi förstås buxbom istället för kattkiss. Om ni klippt en sådan buske om våren, när de nya skotten kommer, så vet ni precis vad vi menar. Men Sancerre kan vara så mycket mer än buxbom.

Byn Sancerre, högt upp på sin kulle, omgiven av vingårdar.

Det krävs kanske en tur till Sancerre för att riktigt upptäcka mångfalden. Den dominerande Sauvignon Blanc, ca 75% av produktionen är vita viner, finns i en mängd karaktärer. Och så finns också de lätta röda och rosé på Pinot Noir att utforska.

Vi har alltid fascinerats av de många jordmånerna i det lilla Alsace. Förkastningssprickor har rört om och skapat ett lapptäcke av olika terroirer. Men innan vi kom till Sancerre, hade vi inte reflekterat så mycket på att man även här har flera olika jordmåner.

På Maison des Sancerre, mitt i byn Sancerre (rekommenderas, mycket intressant om vinets förutsättningar och historiska utveckling i området), inleds besöket med en målande animation av hur landskapet och jordmånen skapats under tidernas gång.

Det här området var täckt av havet i Parisbassängen för 150 miljoner år sedan, kvar lämnades sedimentlager när vattnet drog sig tillbaka, och så repetition, återigen täckt av hav och nya sediment. Därefter en rad rörelser i jordskorpan, veckningar, förkastningar, lager av berg förskjuts och kullar formas. Ja, en geolog skulle nog kunna beskriva det mer exakt, men målande var i alla fall ljusspelet över distriktet på Masion des Sancerre.

Kontentan är att vi i nutid har en mosaik av jordarter. Vinstockarna må vara av samma sort, men uppväxtförhållandena varierar både i frågan om jordmån och mikroklimat och påverkar vinets karaktär. Det här ger utslag i glaset och är spännande att utforska!

För att förenkla talar man om tre huvudtyper av jordmån. I praktiken blir variationen riktigt stor eftersom det finns över 7500 små jordlotter inom Sancerre, varje lott med sitt unika läge och jordarter. En vinmakare kan blanda druvor från olika förhållanden för att göra en angenäm cuvée. Andra vinifierar dem var och en för sig. Dessutom har en del vinmakare börjat lägga till mer eller mindre fat i processen, och då får vi en mängd varianter av olika karaktär att botanisera bland.

Les Cailottes och Les Terres Blances
Les Cailottes och Les Terres Blances, från Maison des Sancerre.
  • ”Les Terres Blanches” (de vita jordarna) består av kimmeridgelera och täcker 40% av arealen och förekommer främst i de västra delarna. Djupa lager lera (märgel) delas av tunnare lager kalk. Anses ge fylliga, runda och komplexa Sauvignon Blanc-viner som utvecklas väl med lagring.  På de kalkrikaste jordarna anses också Pinot Noir bli som bäst.
  • ”Les Caillottes” består av mycket kalkstensrika jordar där ytan täcks av grova kalkstensskärvor. Täcker 40% av arealen, området mellan ”terres blanches” och Sancerre. Ger fruktiga viner med blommiga toner.
  • ”Les Terres Argilo-silicieuses” omfattar endast 15% av arealen och finns på toppen av kullarna och östra sidan av Sancerre, den som vetter mot Loire och Poully-Fumé på flodens andra sida. Det här är lera med mycket flinta i, som ger lagringsdugliga viner med mineralitet och toner av kryddor och vita blommor. Gevärsflinta, ”pierre à fusil”, brukar vara beskrivningen av mineralkaraktären.

Här hemma funderade vi på vilket utbud av Sancerre det finns på vårt monopol. Kan man få tag i viner från olika jordmåner och uppleva skillnaderna? Jo det kan man faktiskt. 36 träffar blev det på sökningen sancerre, Frankrike och vita viner. Av dessa låg sex i ordinarie och ett i tillfälligt sortiment. Och grävde man lite djupare, med hjälp av importörernas information, kunde man få fram viner från olika jordmåner. Botaniserar man i beställningssortimentet eller bland näthandlarnas utbud torde möjligheterna bli ännu större.

Gillar du Sauvignon Blanc och inte provat viner från olika jordmåner mot varandra tidigare? Leta och sätt ihop en provning. Ta gärna med något fatlagrat exemplar också. Det kommer bli en intressant provning!

Henri Bourgeois hör till dem som vinifierar olika vingårdslägen separat. Här använder man även fat till vissa viner. När vi besökte dem i Chavignol fick vi uppleva en mycket intressant palett av olika karaktärer. Mer om det besöket i en senare post.

La Pouissie i byn Bué.
La Pouissie i byn Bué.

En tanke på “Sancerre – så mycket mer än buxbom”

Kommentarer inaktiverade.